10 simptoma zbog kojih se trebate odmah javiti doktoru - ne odgađajte

0
Radiosarajevo.ba
10 simptoma zbog kojih se trebate odmah javiti doktoru - ne odgađajte
Foto: Unsplash / Ilustracija

Niko ne želi biti osoba koja ima doktora na brzom biranju, ali ponekad je važno što prije potražiti pomoć.

I doktor će vam sigurno savjetovati da je bolje reagovati na vrijeme nego kasnije žaliti, a posebno se to odnosi na simptome koje donosimo u nastavku, a iako se nekad mogu činiti beznačajnima, mogu ustvari biti jako opasni.

IMATE VISOKU TEMPERATURU
Stalno visoka temepratura može biti posljedica puno čimbenika, navodi dr. Ayesha Cheema iz Baltimora te dodaje kako je važno posjetiti doktora kako bi se isključili opasni ishodi, kao ozbiljna bakterijska infekcija iili upala pluća.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

NAGLA BOL KOJA SE JAVLJA U OKU
Ovakva bol može biti simptom konjuktivitisa, koji je zarazan i zahtjeva liječenje, ali može se raditi o ozbiljnijoj komplikacija od infekcije.

Popodnevno drijemanje, da ili ne: Koje su prednosti, a koje mane?

Popodnevno drijemanje, da ili ne: Koje su prednosti, a koje mane?

MUTAN VID
Gubitak vida kod osoba koje imaju neka zdrastvena stanja, poput dijabetesa, hipertenzije ili visokog kolesterola su rezultat pogoršanja stanja, dodaje prof. JP Maszczak. No ako ste inače zdravi, možda je samo znak propadanja vida ili razvoja neke ozbiljnije bolesti poput dijabetesa ili multiple skleroze.

JAKA BOL U RAMENIMA
Ovo može biti simptom infarkta i treba ga shvatiti ozbiljno, posebno ako je bol jaka i ako se širi.

BOL U GRLU KOJA SE ŠIRI U PLUĆA
Naravno da ste odmah pretpostavili da se radi o upali grla, ali ako je bol krenula iz područja oko prsa i nastavila prema grlu, može biti simptom problema sa srcem.

DISANJE SE UBRZAVA BEZ JASNOG RAZLOGA
Ovo je veliko upozorenje, a iako se može raditi o simptomu astme, može biti i uzrokovano ugruškom u plućima ili problemima sa srcem.

ZNOJITE SE BEZ RAZLOGA
Može to biti i znak temperature, ali ako ona nije povišena, onda je vrijeme da se javite doktoru jer može to biti simptom infarkta, plućne embolije ili aritmije.

UKOČEN VAM JE VRAT I MUČI VAS GLAVOBOLJA
Ukočen vrat bez glavobolje obično otkriva grč u mišiću, ali ako se uz ovaj simptom javila i glavobolja uz osjetljivost na svjetlo, može se raditi o infekciji u mozgu.

OPEKLI STE SE, ALI NE ZNATE KOLIKO OZBILJNO
Vrlo je teško odmah procijeniti ozbiljnost opekotine, može izgledati skroz benigno, a ustvari biti vrlo ozbiljna opekotina", dodaje dr. Kino. Na vama je da odmah nazovete doktora koji će procijeniti ozbiljnost ozljede.

PRITISAK U PRSIMA
Ovo može biti simptom infarkta, plućne embolije, aritmije ili upale pluća te aritmije. Čak i ako vam je krvni pritisak uredan, trebali biste reagirati na ovaj simptom, piše Večernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije