10 KolMiX savjeta za korištenje začina

Promotivni tekst
10 KolMiX savjeta za korištenje začina
Kažu da je različitost začin koji u život unosi posebnu aromu sreće.

U različitosti se krije tajni recept koji svakodnevne, male stvari čini velikim i nezaboravnim. Kažu i da treba biti oprezan, jer je važno znati kada, kako i koje različitosti svojim spajanjem stvaraju nezaboravne doživljaje. Slično je i sa korištenjem začina u kuhinji. Važno je znati kada, kako i koje začine koristiti, kako biste kreirali vrhunske zalogaje.

U svakoj svjetskoj kuhinji postoji barem jedno pravilo o korištenju začina pri pripremi jela, a iz KolMix-a nam preporučuju 10 glavnih pravila, od kojih nikako ne trebate odstupati ukoliko svakoga dana želite svojim ukućanima osigurati posebni gurmanski doživljaj.

1. Testirajte količine

Iako svaki recept u sebi sadrži naznaku količina za svaki sastojak, uključujući i začine, ipak, svi imaju lične preferencije kada je u pitanju začinjenost hrane. Stoga, testirajte. Počnite sa malim količinama, a vremenom ćete dobiti recept za jelo po svom ukusu.

2. Ne pretjerujte

Začini se koriste da biste pojačali prirodni okus hrane. Ne pretjerujte sa velikim brojem različitih začina ili količinama, jer rizikujete da u potpunosti promijenite okus osnovnih sastojaka.

3. Uskladite začin sa vrstom namirnice

Iako su neki začini tradicionalno vezani za nacionalne kuhinje, maksimalni efekat unapređenja okusa vašeg jela ćete postići ukoliko uskladite okus sa vrstom namirnice. Na primjer, bosiljak je sjajan sa bijelim mesom, dok kopar savršeno pristaje uz losos ili gulaše.

4. Dodajte začin na kraju kuhanja

Česta greška koja se pravi prilikom korištenja začina je dodavanje na početku kuhanja. Iako bi neki začini, poput kadulje, mogli pretrpiti visoke temperature, ipak, za većinu začina je karakteristično da se kuhanjem uništava njihova aroma. Zato ih uvijek dodajte pred sami kraj kuhanja.

5. Kombinirajte komplementarne začine

Važno je znati i koji začini se najbolje slažu. Tako se, na primjer, slatka paprika u prahu savršeno slaže sa bijelim lukom, čilijem i cimetom, dok se ružmarin slaže sa bosiljkom i origanom.

6. Provjerite svježinu začina

Zeleni, lisnati začini, gube boju nakon određenog vremena. Slatka paprika u prahu ili čili u puderu postaju smeđi.

7. Vodite računa o spremanju začina

Kako biste očuvali pravi okus i boju začina, uvijek ih spremajte na hladno i suho mjesto, daleko od jakog svjetla, toplote i vlage.

8. Koristite začine umjesto šećera

Neki od začina, poput cimeta i đumbira, imaju moć da pruže slatkasti okus hrani. Ukoliko izbjegavate šećer, uvrstite ih u svoju svakodnevnu rutinu.

9. Ne sitnite začine u plastičnim posudama

Začini u zrnu sadrže eugenol, ulje koje može oštetiti plastične dijelove mašina za usitnjavanje začina. Koristite samo aparate namijenjene njihovom sitnjenju.

10. Za kraj, najbitniji savjet:

Pripremajte svoju hranu s puno ljubavi, jer ljubav je, uvijek, najbolji začin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije