Znate li u kojem gradu ima najviše kafića na svijetu: Izbrojano blizu 10.000 lokala

0
Radiosarajevo.ba
Znate li u kojem gradu ima najviše kafića na svijetu: Izbrojano blizu 10.000 lokala
Radiosarajevo.ba / Kafa / Ilustracija

Prije dvije godine Šangaj je preuzeo prvo mjesto na listi gradova s najvećim brojem kafića, prestigavši Tokyo i London. Priča o razvoju kulture kafića u ovom gradu je posebno zanimljiva, zbog čega ga često nazivaju gradom u ljubavnoj vezi s kafom.

Šetnja ulicama Šangaja otkriva nezaobilaznu kulturu kafića, piše BBC. U nekim područjima nećete moći proći bez da naiđete na još jedan novi mali kafić. Kineska financijska prijestolnica sada ima toliko kafića da vlada tvrdi da ima najviše od svih gradova na svijetu.

Ova kultura se razvijala godinama, ali otvaranje nakon pandemije Covid-19 zaista je dalo poticaj, jer lokalno stanovništvo prihvata život na otvorenom, tražeći mjesta za susret s prijateljima i porodicom. Međutim, s toliko novih objekata, konkurencija za kupce postala je žestoka.

Dobre vijesti: Dato pozitivno mišljenje za smanjenje cijene gasa, hoće li Vlada FBiH poslušati?

Dobre vijesti: Dato pozitivno mišljenje za smanjenje cijene gasa, hoće li Vlada FBiH poslušati?

Većina vlasnika koji su razgovarali s BBC-em smatraju da sva ta preduzeća ne mogu opstati.

Zvaničnici Šangaja kažu da u gradu ima "više od 8.000 kafića". Izvještaj Šangajskog međunarodnog festivala kulture kafe zabilježio je 9.553 kafića krajem 2023. godine. No, nije samo broj objekata ono što izdvaja Šangaj. Dok u drugim kineskim gradovima još uvijek dominiraju veliki lanci poput Starbucksa i lokalnog rivala Luckina, eksploziju kafića u Šangaju uglavnom su pokrenula nezavisna prodajna mjesta, poput Hidden Tracka.

Nevjerovatan efekt: Evo zbog čega je mali londonski pub preko noći postao svjetski poznat

Nevjerovatan efekt: Evo zbog čega je mali londonski pub preko noći postao svjetski poznat

Vlasnica tog kafića, Dong Xiaoli, kaže da "nije imala izbora" osim da se upusti u industriju zbog strasti prema kafi, ali - nije bilo lako.

Na pitanje koji bi savjet dala nekome ko razmišlja da krene njenim stopama, smije se i odgovara: "Rekla bih da to ne radi. Investicija u odnosu na zaradu je užasna. Morate kupiti skupe mašine i uložiti mnogo novca u ukrašavanje. Zarađujete vrlo male iznose u poređenju s drugim industrijama".

Da bi se uspjelo na ovom pretrpanom tržištu, imati jedinstvenu energiju i biti poseban postalo je jednako važno kao i bilo šta drugo u privlačenju kupaca. Biti viđen u kafiću ovdje se smatra modernim i urbanim, što je potaknulo popularnost kod mlađe generacije. Kafići su postali mjesta za okupljanje gdje se mnogi mladi ljudi dotjeruju i sastaju na kafi i razgovoru.

Kafić u BiH imao zanimljivog gosta: U baštu ušetala - krava

Kafić u BiH imao zanimljivog gosta: U baštu ušetala - krava

Stanovnici Šangaja, koji sebe dugo vide kao nasljednike kosmopolitskog stava koji je prožimao grad u ranim decenijama 20. stoljeća, također su ponosni na svoju kulturu kafića.

"Šangaj je dugo bio međunarodni trgovački grad: počeli smo piti kafu davno. I manji gradovi će postepeno dobiti različite tipove kafića," rekao je jedan stanovnik za BBC.

Yuan Jingfeng, koji vodi kafić R1070, kaže da sva njegova kafa dolazi iz Japana: "Moji troškovi su veoma visoki. Moja uvozna zrna uključuju američke i italijanske stilove koji su svi uvezeni iz Japana u originalnom pakovanju. Veleprodajne cijene su dramatično porasle posljednjih godina. Ratovi u Jemenu i Etiopiji su imali utjecaja. Dobrih zrna je sve manje, dok se broj konzumenata kafe stalno povećava". Ipak, do sada se odupirao prenošenju povećanih troškova na svoje kupce. Vlasnici se nadaju da ovo neće biti samo prolazna moda.

Prema nekim procjenama, kinesko tržište kafe prošle godine procijenjeno je na više od 260 milijardi juana (35 milijardi američkih dolara). Predviđa se da bi se moglo povećati za još stotinu milijardi (13 milijardi američkih dolara). Tržište brendiranih kafića u zemlji poraslo je za 58 posto prošle godine, prema World Coffee Portalu.

Zbog visokih troškova u Šangaju, mnogi kafići ne mogu priuštiti da njihov prostor ostane neiskorišten noću, pa se navečer pretvaraju u barove, ponekad uz muziku uživo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije