Jeste li znali odakle je najstarija šala na svijetu? Odgovor će vas iznenaditi

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali odakle je najstarija šala na svijetu? Odgovor će vas iznenaditi
YouTube / Screenshot

Najstarija poznata šala na svijetu datira iz 1900. godine prije Krista, i da, radi se o prdenju. Unatoč prolasku tisućljeća, čini se da se svjetski humor nije puno promijenio, a prva zabilježena šala je, nažalost, ali i smiješno predvidljivo, šala o prdenju.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, televizijski kanal Dave naručio je 2008. godine istraživanje o historiji humora, koje je proveo dr. Paul McDonald sa Univerziteta Wolverhampton. Istraživanje, nazvano Dave Historical Humor Study, trajalo je dva mjeseca, a cilj je bio pronaći najstariju poznatu šalu.

Dr. McDonald i njegov tim definirali su šalu kao strukturu s jasnim uvodom i poentom, što im je omogućilo da prate historiju šala unazad sve do 1900. godine prije Krista. Najstarija šala zabilježena je na "pločama iz starobabilonskog perioda", ali može se protegnuti i do 2300. godine prije Krista, piše Klik.hr.

Toplinski val u BiH: Pogledajte koji je najtopliji bh. grad u 13 sati

Toplinski val u BiH: Pogledajte koji je najtopliji bh. grad u 13 sati

Kako ide vic?

Šala potječe iz drevnog Sumera, područja koje danas poznajemo kao južni Irak, i predstavlja poslovicu koja upozorava mladoženje na njihove mladenke. I kako glasi ta najstarija šala? Evo je: "Nešto što se nikada nije dogodilo od pamtivijeka; mlada žena nije ispustila gas u krilo svog muža."

Nije dugo trebalo da ljudi na društvenim mrežama iznesu svoje mišljenje. Jedan korisnik Twittera rekao je: "Teško je povjerovati da je najstarija zabilježena šala bila o ispuštanju gasa." Drugi je dodao: "Najstarija šala u historiji je zaista šala o ispuštanju gasa."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije