Zanimljiv 'zaokret' u Njemačkoj: Pogledajte koje pivo postaje sve popularnije

0
Radiosarajevo.ba
Zanimljiv 'zaokret' u Njemačkoj: Pogledajte koje pivo postaje sve popularnije
Foto: EPA-EFE / Oktoberfest

Nijemci se drže zaokreta ka bezalkoholnom pivu, pa ga vodeće pivare proizvode sve više za sportiste, ljude posvećene zdravoj ishrani, vozače i druge koji ga vole više nego alkoholno. Istovremeno, proizvodnja klasičnog piva je u povlačenju.

Pivare sa najmanje 20 zaposlenih prošle godine su proizvele 556 miliona litara bezalkoholnog piva za 548 miliona eura (više od milijardu KM), saopštio je savezni zavod za statistiku. Prethodne godine, proizvodnja je dobacila 474.1 miliona litara. 

U poređenju sa 2013. proizvodnja bezalkoholnog piva se više nego udvostručila, dok je u istom periodu proizvodnja klasničnog piva pala za 14 odsto. Naravno, pivari su 2023. izbacili 7,2 milijardi litara alkoholnog piva, odnosno oko 12 puta više nego bezalkoholnog, piše dpa. Brojke uključuju pivo iz proizvodnje za izvoz.

Vico Zeljković najavio reforme u fudbalu: Sljedeći korak formiranje jedinstvene druge lige

Vico Zeljković najavio reforme u fudbalu: Sljedeći korak formiranje jedinstvene druge lige

Analitičari trend ka bezalkoholnom pivu pripisuju jačajućoj svijesti o potrebama zdravijeg i aktivnijeg života, kao i starenju stanovništva, odnosno opadajućem udjelu ljudi privrženih klasičnom pivu.

Prema podacima Udruženja njemačkih pivara koji obuhvataju i pogone sa manje od 20 zaposlenih, u Njemačkoj je prošle godine proizvedeno 665 miliona litara bezalkoholnog piva.

Prosječan stanovnik Njemačke prošle godine je popio 88 litara piva, uključujući skoro osam litara bezalkoholnog, navelo je Udruženje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije