Znate li šta je 'sindrom pržene riže'? Riječ je o bolesti koja može biti i smrtonosna

0
Radiosarajevo.ba
Znate li šta je 'sindrom pržene riže'? Riječ je o bolesti koja može biti i smrtonosna
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nakon što je 20-godišnjak preminuo od bolesti koju ponekad nazivaju i "sindrom pržene riže" - o čemu više možete čitati OVDJE, doktor u hitnoj pomoći, koji objavljuje pod nadimkom dr. Joe na društvenim mrežama, gdje ga prate hiljade ljudi, upozorio je da se kuhana riža i tjestenina ne smiju dugo ostavljati na sobnoj temperaturi.

Bolest koja je poznata pod nazivom "sindrom pržene riže" je vrsta trovanja hranom povezana s nepropisnim skladištenjem ili podgrijavanjem riže te jelima od tjestenine. Dr. Joe je upozorio da ostavljanje posuđa s hranom koja sadrži ugljikohidrate dulje od dva sata izvan hladnjaka može biti smrtonosno.

Podsjetimo, nedavno je u javnosti ponovo objavljena priča o studentu (20) koji je ostavio svoju večeru na sobnoj temperaturi nekoliko dana te je umro nekoliko sati nakon što ju je podgrijao i pojeo. Uzrok njegova smrti zabilježen je kao nekroza jetre.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

"To je stanje uzrokovano prekomjernim rastom broja bakterija ako se tjestenina ili riža predugo ostave na sobnoj temperaturi. Ne biste trebali jesti takvu hranu ako je bila na sobnoj temperaturi duže od dva sata", upozorio je dr. Joe.

Što duže držite kuhanu rižu ili tjesteninu izvan frižidera, veće su šanse za rast bakterija pod nazivom bacillus cereus ili pojavu toksina.

Student umro nakon što je pojeo tjesteninu staru pet dana, ova kombinacija bila je fatalna

Student umro nakon što je pojeo tjesteninu staru pet dana, ova kombinacija bila je fatalna

Iz britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) upozoravaju da ako jedete rižu koja sadrži bakterije bacillus cereus, možete biti bolesni i povraćati između 30 minuta do šest sati nakon konzumacije, a možete dobiti i proljev koji se pojavi šest do 15 sati nakon konzumiranja.

U velikom broju slučajeva simptomi su relativno blagi i obično traju oko 24 sata.

"Da, možete se otrovati hranom jedući podgrijanu rižu. Nije podgrijavanje ono što uzrokuje problem, već način na koji je riža pohranjena prije toga.

@drjoe_md

Fried Rice Syndrome is a type of food poisoning caused by the bacteria Bacillus cereus, often associated with improperly stored or reheated fried rice dishes. What’s the longest you’ve left out food that should have been refrigerated but still ate it? I want to know! #foodpoisoning #leftovers #pastalover #friedrice #healthydiet

♬ original sound - Dr. Joe, M.D. 🩺

Nekuhana riža može sadržavati spore bacillus cereus, bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom", pojasnili su iz NHS-a.

Spore mogu preživjeti kada se riža kuha. Ako riža stoji na sobnoj temperaturi, spore mogu prerasti u bakterije. One će se razmnožavati i mogu proizvoditi toksine (otrove) koji uzrokuju povraćanje ili proljev", dodali su, piše The Sun.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije