Znate li šta drugi misle o vama kad vrtite kosu, dodirujete prstenje ili tapkate prstima?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li šta drugi misle o vama kad vrtite kosu, dodirujete prstenje ili tapkate prstima?
Foto: Pexels / Ilustracija/Razgovor

Ne primjećujemo uvijek što radimo sa svojim nogama, rukama ili izrazom lica dok su drugi ljudi oko nas.

Možda nam nije ni na kraj pameti da su te stvari važne, ali govor tijela može mnogo reći o vašoj ličnosti i osećanjima.

I to bi vam moglo pomoći da ostavite dobar utisak i dobijete posao iz snova! Stručnjaci za govor tijela otkrivaju pet navika kojih se svatko treba osloboditi. Provjerite jeste li među njima:

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Križanje nogu ili ruku

Križanje nogu ili ruku dok sjedite je sasvim prirodno, ali ako razgovarate sa nekim, možete ostaviti utisak da ste "aktivirali" odbrambeni mehanizam. To može poslati poruku da niste spremni komunicirati s drugom osobom, čuti što ona ima reći ili da se osjećate neprijatno u njenom prisustvu. Ako vam ruke i noge nisu prekižene, a šake su vidljive, izgledaćete pouzdanije.

Vrpoljite se

Bilo da je to navika koju imate oduvijek ili samo u stresnim situacijama, trebali bi pokušati prestati da se vrpoljite. Ako vrtite kosu, dodirujete prstenje, tapkate prstima i stopalima ili stalno provjeravate sat tokom razgovora ili važnog sastanka, možete odati utisak da vam je dosadno i da biste radije bili negdje drugo. Trljanje vrata može biti navika kojom pokušavate ublažiti stres ili možda to radite samo da biste ublažili napetost, čak i ako vas ništa ne uznemirava. U svakom slučaju, budite svjesni što radite sa svojim rukama i pokušajte izbjeći ovo što je više moguće. U suprotnom možete stvoriti utisak da vam uopće nije prijatno.

Kako prepoznati depresiju kod ljudi: 11 ključnih znakova na koje treba obratiti pažnju

Kako prepoznati depresiju kod ljudi: 11 ključnih znakova na koje treba obratiti pažnju

Ne pružate kontakt očima

Izbjegavanje kontakta očima može pokazati da vam nedostaje samopouzdanje ili da vam se neko ne sviđa, a možda čak i ste osoba od nepovjerenja, piše Večernji. S druge strane, intenzivno gledanje pravo u oči druge osobe, također može izazvati  neprijatno osjećanje. Umjesto toga, pridržavajte se kontakta očima u umjerenoj mjeri.

Previše ste mirni

Ako ste previše smireni, možete izgledati da niste zainteresirani da razgovarate sa drugom osobom i čuti što ona ima za reći. To odaje utisak ukočenosti. Pokušajte pokazati istinski entuzijazam svojim izrazima lica i pokušajte imati iste geste druge osobe, a da ne budete previše očigledni. Ovo vam može pomoći da ostavite pozitivniji utisak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije