Znate li otkud vjerovanje da nije dobro ustati na lijevu nogu?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li otkud vjerovanje da nije dobro ustati na lijevu nogu?
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako vam se čini da ste jutros ustali na lijevu nogu, vjerojatno baš niste najbolje volje. Kao što zasigurno znate, je izraz kojim označavamo nekoga ko je loše raspoložen.

No, malo ljudi zna kako je taj izraz uopće nastao.

Naime, u narodnim vjerovanjima često se odvajaju lijeva i desna strana, tako da ona desna predstavlja jaču, dobru, napredniju stranu, dok lijeva podrazumijeva slabiju, nazadniju stranu, koju prati nesreća.

OHR se oglasio povodom razgovora sa koordinatoricom UN-a

OHR se oglasio povodom razgovora sa koordinatoricom UN-a

Tako u narodu postoji izreka koja kaže da desni putevi vode prema Bogu, dok su lijevo đavolji putevi razvrata, a uz to se onda vezuje i narodno vjerovanje da će oni koji krenu s 'krivom' nogom u dan biti neraspoloženi i manje sreće cijelog dana.

Smatra se ipak da je ova fraza još starija i da potječe iz vremena starih Rimljana, koji su, zapravo, vrlo slično razmišljali o lijevoj i desnoj strani svijeta.

Tako se vjerovalo da lijeva noga nosi nesreću, te da će se dogoditi nešto loše ako ovom nogom prijeđete kućni prag, pa su Rimljani na to obraćali pažnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije