"Ne pjevajte za vrijeme ručka" i druga čudna vjerovanja

1
Radiosarajevo.ba
"Ne pjevajte za vrijeme ručka" i druga čudna vjerovanja
Foto: Depositphotos / Ilsutracija / Suđe

Ima mnogo "pravila" kojima su nas učile mame i bake, šta smijemo, a šta ne smijemo raditi, a da pri tom nikakva objašnjenja nismo dobijali zašto je to baš tako. Neobična vjerovanja vezana su za skoro svaki segment života, od jela i kupanja, pa do raznih svetkovina i slavlja.

Jedno od takvih neobičnih vjerovanja je da ćete biti bogati ako pojedete sva mrvice sa stola. Također, svim devojkama se daje da jedu okrajak hleba, jer se vjeruje da će to doprinjeti da ih svekrva voli. Još jedno od neobičnih pravila koja se primjenjuju za vrijeme jela je da nikako ne treba pjevati, jer taj ko to radi za vrijeme jela, oženit će se ludom devojkom ili, ako je žensko u pitanju, udat će se za ludog čovjeka.

Također, nikako se ne smije neumiven nekome javiti ujutro. Ako se to, ipak, učini, mora da se kaže: Dobro jutro, nisam se umio ili umila.

Teška nesreća na Alipašinom Polju: Poginuo državljanin Finske, tri osobe povrijeđene

Teška nesreća na Alipašinom Polju: Poginuo državljanin Finske, tri osobe povrijeđene

Ako djevojka, koja sprema neku hranu, zagrebe malo po šerpi u kojoj je mutila kolače, vjeruje se da će joj na svadbi padati kiša.

Isto tako, neobično je vjerovanje da nekoga ko razbije ogledalo čeka sedam godina nesreće.

Ako se desi da se ruke, pri rukovanju četiri osobe, ukrste, vjeruje se da će među njima izbiti neka svađa.

Svađa se naslućuje i ako nekome poklonite upaljač. A da ne biste pokupili čini koje je neko davno bacio, nikako ne smijete da prelazite preko raskrsnice, jer je to mjesto na kojem se ukrštaju ovaj i onaj svijet, prenosi Direktno.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije