Zloglasne kraljice kartela: Iza opasnih muževa stoje još opasnije supruge

1
Radiosarajevo.ba
Zloglasne kraljice kartela: Iza opasnih muževa stoje još opasnije supruge
Print Screen / Žene poznatih mafijaša

Supruga meksičkog trgovca drogom Joaquina Guzmana, poznatog kao El Chapo, Emma Coronel Aispuro osuđena je na tri godine zatvora nakon što je priznala sudjelovanje u krijumčarenju moćnog kartela Sinaloa.

Iako se na njih gleda kao na "majke, kćeri i sestre, od kojih se očekuje da su drage, ljubazne i imaju majčinske osjećaje", no supruge trgovaca drogom imaju i mračnu stranu.

Ovo su neke od južnoameričkih kraljica droge koje su poznate po svojim opasnim i glamuroznim životima.

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Emma Coronel Aispuro

Emma Coronel Aispuro vjerojatno je jedna od najpoznatijih kraljica kartela.

Opasna ljepotica iz Kalifornije priznala je na sudu da je sudjelovala u krijumčarenju heroina, kokaina, marihuane i metamfetamina tokom najmanje šest godina. Također je priznala da je bila uključena u pranje novca i transakcije sa stranim trgovcima narkoticima te da je pomagala svome suprugu da pobjegne iz meksičkog zatvora 2015. godine, piše Jutarnji.hr.

Emma je rođena za taj posao s obzirom na to da je njen otac Meksikanac bio trgovac drogom, a na jednoj od njegovih zabava 2006. upoznala je El Chapa. Tada joj je bilo 17 godina. Vjenčali su se kad joj je bilo 18, a njemu 50 godina. Emma je 2011. godine rodila njihove blizanke Mariu i Emali.

Na sudu je izjavila da osjeća "istinsko žaljenje zbog štete koju je nanijela" te je zamolila "sve građane ove zemlje" da joj oproste.

Kraljica Pacifika

Narkokraljica Pacifika, Sandra Ávila Beltrán, toliko je legendarna da je o njoj napisana pjesma. "Što je ruža ljepša, to joj je trnje oštrije", glasi stih pjesme iz 2004. godine. Ona je također rođena u kriminalu - ne samo roditelji, već su joj se i baka i djed bavili krijumčarenjem droge.

Sandra je svoj nadimak dobila nakon što je 2001. otpremila 10 tona kokaina na floti čamaca s tunom iz Meksika u Kaliforniju. Vlasti su ga zaplijenile i Sandra je nestala.

Udala se za dva policajca koji su se pridružili kartelima, a obojica su ubijeni u meksičkim narko-ratovima.

La Negra

Jessica Oseguera kći je El Chapova rivala Nemesia Oseguera Cervantesa, poznatog i kao El Mencho. Dan nakon što se Chapova supruga pojavila na sudu, Jessica, koju nazivaju La Negra, dobila je dvije i pol godine zatvorske kazne jer je pomagala ocu u pranju novca kroz različite poslove, uključujući sushi restorane, odmaralište i firme koje su se bavile proizvodnjom tekile.

El Mencho, koji je na listi najtraženijih trgovaca, vodi Jalisco kartel nove generacije u Meksiku. Ovaj brutalni lanac uključuje grupu od 5000 ubojica čiji je "zaštitni znak" slanje odrubljene glave neprijateljima i otapanje njihova tijela u kiselini.

Jessica, koja je majka dvoje djece, insistirala je na tome da ona nije bila uključena u posao s drogom te je sucu čak poslala pismo: "Žalim zbog svega što sam učinila, a što je prouzročilo bilo kakvu štetu."

Brazilka Valeska Pereira Monteiro (27) uhapšena je u septembru dok je uživala na odmoru. Optužena je za kontrolu financija jedne bande u Ceari. Nadimak 'Njezino visočanstvo' dobila je jer je svoj 'krvavi novac' trošila na raskošna putovanja i luksuzni način života. Ovo nije prvi put da ju je uhvatila policija. Godine 2014. uhvaćena je dok je vodila bandu koja je pljačkala kuće i druge nekretnine u Fortalezi.

Prošle je godine uhvaćena jer se bavila računovodstvom za jednu kriminalnu bandu u Rio de Janeiru te je bila prisiljena nositi narukvicu za elektronički nadzor oko noge, koju je strgala u aprilu i postala bjeguncem.

Kad je imala samo 21 godinu, Maria Guadalupe López Esquivel, koju još nazivaju La Catrina ili Dama smrti, ubijena je u sukobu s policijom. Ona i nekoliko članova njezina odreda smrti sukobili su se sa snagama sigurnosti u gradu La Vocandi u središnjoj meksičkoj državi Michoacán. La Catrina je ubijena, a šestero napadača je uhićeno nakon što su otvorili vatru na vojsku i policiju.

Ona se umiješala u narko-svijet nakon što se zaljubila u narkobosa Miguela Fernandeza, poznatog po nadimku M2. Napustila je normalan život srednje građanske klase kako bi živjela s njim i drugim kriminalcima u Aguilli 2017. godine. Bili su dio kartela El Mencho koji protiv El Chapova kartela Sinaloa borio za prevlast.

La Dona

Luz Irene Fajardo Campos vodila je međunarodni lanac trgovine drogom uz pomoć svoja dva sina. Koristila je dva pseudonima - La Comadre i La Madrina, koja su označavala veliku šeficu. No, za razliku od nekih kolegica, ona nije rođena u obitelji narkošefova. Baš naprotiv, imala je prilično idilično djetinjstvo u Meksiku, a sve se promijenilo dok je bila tinejdžerica jer su se tada krijumčari droge preselili u to područje.

U posao s drogom ušla je kroz prodavanje iste na ulicama Kalifornije, što je dovelo do toga da su je deportirali natrag u Meksiko tokom 90-ih. Otamo je započela svoju karijeru dugu tri desetljeća, a govorilo se i da blisko surađuje s El Chapovim sinovima.

Slala je 30 kilograma kokaina tjedno u SAD, a također je unajmljivala pilote i kupovala mlažnjake kako bi prenijela drogu prije uhićenja.

Ubrzo nakon što je uhvaćena, njena dva sina su ubijena, a njihova raskomadana, izgorjela tijela ostavljena su u vozilu. Bilo joj je to oštro upozorenje da ne surađuje s istražiteljima. Irene je osuđena na 22 godine zatvora zbog krijumčarenja droge, a navodno se njezino mentalno zdravlje vrlo brzo pogoršalo dok je boravila iza rešetaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije