Balkanski kartel: Filmski šverc droge vodio "šeik", no neslavno je završio

0
Radiosarajevo.ba
Balkanski kartel: Filmski šverc droge vodio "šeik", no neslavno je završio
MUP Rumunije / Rumunija

Srbijanci Tode Krstić i Nenad Cvetković osuđeni su pred sudom u Tulči u Rumuniji na po devet godina i četiri mjeseca zatvora zbog međunarodnog šverca kokaina čija bi ulična vrijednost mogla da dostigne vrtoglavih 600 miliona eura. 

Dva vozača su jedini članovi organizovane kriminalne grupe koje su rumunske vlasti uhvatile nakon što se u delti Dunava u Rumuniji prevrnuo čamac sa dvije tone kokaina u martu 2019. godine. 

Pored njih uhapšeni su i policajci iz Kostinel Bobirnea i Katalin Popaene. U noći između 21. i 22. 2019. godine policajci su zaustavili automobil u kom su, ispostavilo se kasnije, bili krijumčari droge, a koji je na prikolici vukao gumeni čamac. Pošto su dileri imali vozačku dozvolu samo za B kategoriju, a ne E koja je potrebna za prevoz sa prikolicom, podmitili su policajce sa po 2.000 eura kako bi ih pustili.

Rumunski mediji pišu da funkcionisanje ove kriminalne grupe odgovara holivudskom scenariju. Podaci do kojih je došla američka agencija DEA, na čelu klana se nalazi Libanac iz Brazila, Josef Nor Edin Nasralah, poznatiji kao "Šeik". 

Između 2007. i 2018. godine, šeik je u Libanu osuđen na čak pet doživotnih kazni, prema govore podaci koje je ustupio Interpol iz Bejruta. Međutim, Libanac je utočište pronašao u Brazilu, gdje je direktno na izvoru kokaina ugovarao transport pošiljki sa Kolumbicjima, baš kao što je ugovorio transport droge koja je velikim dijelom završila u Dunavu. 

Kokain je u Brazilu bio jeftin, piše G4 media, ali kada je stigao u Europu, zaplijenjenih 1,8 tona kokaina visoke čistoće dostiglo bi vrijednost od 200 miliona eura, dok bi obrađen donio zaradu od 600 miliona eura.

U oktobru prošle godine Šeik je uhapšen u Brazilu i morat će da odsluži kaznu zatvora u trajanju od 22 godine u zatvoru "Paulo Lucian Kampos" u Sao Paolu, u gradu Avare. Dok je još bio na slobodi, početkom 2019. godine, Šeika su kontaktirali Srbi iz takozvanog balkanskog kartela koji su ponudili isporuku kokaina na srbijansko i zapadno tržište.

Šeik je po zahtjevu Srbijanaca poslao brod sa tri tone čistog kokaina iz luke Belem u Brazilu. Jedna tona je ostala u Turskoj, što je bila cijena za prolazak kroz Bosfor i Dardaneli. Preostale dvije tone uvedene su u rumunske vode sa dva plovila, jedan je plovio pod zastavom Maršalskih otoka, a sa drugog se vijorila ukrajinska. 

Droga je bačena u more, 20, 30 milja daleko od obale u roku od 33 minuta koliko su krijumčari imali dok brodovi nisu registrovali AIS signal (Automated Information Sistem). Za to vrijeme, sa obale su krenula dva čamca. 

Sakupljanje kokainskih paketa sa morskih i rječnih dna posao je za koji su odavno specijalizovani Španci, te su tako pripadnici balkanskog kartela angažovali nekoliko "stručnjaka". Oni su u Rumuniju stigli u martu prošle, a u "poslu" im je pomoglo šest Rumuna i jedan Ukrajinac. Ronilački tim brojao je ukupno 15 osoba. 

Ono na šta dileri nisu računali jesu nepogodne vremenske prilike i činjenici da je područje gdje su plovili čamcima puno pjeskovitih uvala. Splet ove dvije okolnosti doveo je do gubitka tone kokaina pošto se čamac u mjestu Sveti Đorđe prevrnuo i potonuo. Stotinu kilograma kokaina u paketima pronađeno je kasnije duž rumunske obale ali i u bugarskim vodama. 

Ipak, trgovci su uspjeli da pobegnu sa drugim čamcem i 30 paketa, svaki sa po kilogramom kokaina. To plovilo kasnije je pronađeno parkirano na benzinskoj pumpi na putu Domnešti, ali je u njemu bilo samo tri kilograma kokaina.

Pored dva policajca, samo jedan Rumun Silviu Augustin Palacean i dva srbijanska vozača locirani su i uhapšeni, dok za ostalima nema još zvaničnog naloga za hapšenje, prenosi Blic.rs. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije