Žene masovno posjećuju ovaj spomenik: Otkriven i razlog zašto

2
Radiosarajevo.ba
Žene masovno posjećuju ovaj spomenik: Otkriven i razlog zašto
Foto: Pixabay / Grob Victora Noira

Upoznajte Victora Noira - muškarca kojeg mnoge žene žele dodirnuti.

Groblje Père-Lachaise najveće je groblje u Parizu. Tu su pokopani mnogi poznati poput Oscara Wildea, Jima Morrisona, Molièrea, Frederica Chopina, Théodorea Géricaulta i drugih.

No grobnica koja je iz najneobičnijih razloga stekla svjetsku slavu svakako je ona običnog mladića - Victora Noira.

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Victor Noir bio je novinar novina La Marseillaise u Parizu u 19. vijeku. Urednika novina, Paschala Grousseta, izazvao je na dvoboj princ Pierre Bonaparte, rođak tada vladajućeg cara Napoleona III. Povod je bila objava kontroverznog članka o prinčevom prastricu Napoleonu Bonaparteu.

Grousset je prihvatio dvoboj i poslao svoje sekundante, od kojih je jedan bio Noir, da dogovore vrijeme i mjesto sukoba. Nažalost, tokom razgovora je izbila svađa. Bonaparte je izvadio svoj pištolj i ubio Victora.

[twitter]https://twitter.com/HistoryToLearn/status/1722859573516620018[/twitter]

Ubistvo novinara od strane člana careve porodice razbjesnilo je javnost, koja je ionako bila nezadovoljna političkom situacijom u zemlji, i dovelo do mnogih nasilnih demonstracija na ulicama Francuske.

Victor Noir postao je revolucionarni simbol i preko 100.000 ljudi prisustvovalo je njegovoj sahrani na lokalnom groblju u njegovom rodnom gradu Neuillyju. Iako nisu bili povezani s tim događajima, Prusi su napali Francusku kasnije te godine, srušivši Francusko Carstvo 4. septembra 1870.

Victora Noira nije proslavila njegova smrt ili političke posljedice pucnjave. Bio je to njegov grob. Dvadeset godina nakon Noirove smrti, 1891., nakon uspostave Treće Francuske Republike, tijelo Victora Noira premješteno je iz njegova rodnog grada na groblje Père Lachaise u Parizu u čast njegovog imena i uspomene.

Poznati francuski kipar Jules Dalou dobio je posao izrade skulpture u bronci za Noirov grob. Dalou je odlučio prikazati Victora Noira u trenutku njegove smrti, kako leži ravno na zemlji nakon što je upucan.

Iz nepoznatih razloga odlučio je skulpturi dati primjetnu izbočinu ispod kaiša što je potaknulo stvaranje zaista bizarnog mita koji je s vremenom grobnicu Victora Noira učinio simbolom plodnosti i seksualne sreće.

Vjeruje se da ako žena poljubi kip Victora Noira u usne, protrlja izbočinu na njegovim hlačama i ispusti mu cvijet u šešir, to će joj donijeti povećanu plodnost i blažen seksualni život. Tačnije - ako želite pronaći lijepog ljubavnika, trebali biste poljubiti Noirove usne; ako želite zatrudnjeti, trebali biste dotaknuti njegovu desnu nogu; a ako želite blizance, trebali bi mu dodirnuti lijevo stopalo. Prema mitu, dijete će uslijediti ubrzo nakon toga, a slobodne žene će naći muža u roku od godinu dana.

Sam kip živi je dokaz da mnogi ovaj mit shvaćaju vrlo ozbiljno. Usne, prepone i cipele Victora Noira sjaje se, dok ostatak tijela ima uobičajeni zelenkasti ton oksidirane bronce.

Zbog toga je 2004. oko statue Noir postavljena ograda s natpisom upozorenja 'Svaka šteta uzrokovana grafitima ili nepristojnim trljanjem bit će procesuirana', ali to je toliko uznemirilo žene da je ograda ubrzo srušena. Danas se žene koje su zatrudnjele nakon što su posjetile grob Victora Noira vraćaju na groblje u znak zahvalnosti i stavljaju fotografije svoje djece i druge predmete u šešir kraj kipa, piše portal 24sata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije