Želite smanjiti otpad u svom domaćinstvu? Donosimo pet zlata vrijednih savjeta

0
Radiosarajevo.ba
Želite smanjiti otpad u svom domaćinstvu? Donosimo pet zlata vrijednih savjeta
Foto: Instagram / Nemoguće je ne praviti otpad

Iako nula u "zero wasteu" sugerira da je cilj ovog pokreta potpuno eliminirati kućno smeće i ništa ne slati na deponiju, većina zagovornika "zero wastea" priznaje da je stvaranje apsolutno nikakvog otpada gotovo nemoguće.

Čak i ako porodica svake godine smanji svoje smeće na jednu teglu veličine litre - kao što su to učinili mnogi ambiciozni u pokretu – ne mogu u potpunosti kontrolisati proizvodnju proizvoda koje svakodnevno koriste. Zato većina ljudi ima na umu ostvariviji cilj - da se što više približi nuli.

Obrazloženje iza pokreta "zero waste" je jednostavno - ako odbijete kupiti ili donesete proizvode u pakovanju koje nije za ponovno korištenje, potražnja za tim proizvodima će opasti. Odbijanjem kupovine proizvoda pohranjenih u plastici za jednokratnu upotrebu, pomoći ćete u rješavanju rastućeg problema plastike na našoj planeti. Takođe ćete eliminisati mnoge toksine iz svog života i našeg okruženja.

NATO zvaničnik: Oružje iz BiH i zemalja regiona igra veoma važnu ulogu u odbrani Ukrajine

NATO zvaničnik: Oružje iz BiH i zemalja regiona igra veoma važnu ulogu u odbrani Ukrajine

Usklađujući svoju listu za kupovinu i ono što donosite u svoju kuću, također ćete pojednostaviti svoj život. Kao rezultat, možda ćete otkriti da imate više vremena da radite stvari koje su vam važne.

Način života bez otpada može izgledati drugačije u zavisnosti od toga gdje živite, ali svako može učestvovati na nekom nivou.

A za to vam donosimo pet savjeta:

Šta se desi ako topite led u mikrovalnoj? Rezultat će vas iznenaditi

Šta se desi ako topite led u mikrovalnoj? Rezultat će vas iznenaditi

1. Pojednostavite ono što unosite u svoj dom

Ako manje kupujemo, našim će domovima biti lakše upravljati i imat ćemo sveukupno manje otpada. Ovo se odnosi na hranu koju kupujemo, odjeću koju nosimo, igračke s kojima se naša djeca igraju i sve ostalo između. Bea Johnson je jednom ispričala kako su ona i njena porodica prodali svoj veliki dom i uselili se u mali stan za iznajmljivanje, smjestivši 80% svojih stvari u skladište dok su tražili novu kuću. Kada je došlo vrijeme da se usele u svoj vječni dom, shvatili su da im nije nedostajala većina te imovine. Ono što je nekada izgledalo kao potrepštine više nije dio njihovog životnog stila. 

2. Kupujte u prodavnicama koristeći kontejnere za višekratnu upotrebu.

Ako ste dovoljno sretni da imate "zero waste" prodavnicu u svom naselju, imat ćete pristup širokom rasponu neupakovanih proizvoda, od suhe robe preko fermentirane hrane do sapuna i higijenskih proizvoda. Ako nismo te sreće (u BiH skoro da i nema ovakvih prodavnica), odaberite lokalnu trgovinu koja nudi bar dio hrane u rinfuzi. Također je važno pronaći prodavnicu koja vam dozvoljava da izmjerite svoje vreće i kontejnere prije punjenja.

Oduzimanje težine vašeg kontejnera na blagajni može značiti značajnu uštedu u cijeloj narudžbi.

3. Odbijte nepotrebne proizvode i promotivne artikle

Reći "ne" može biti izazov u kulturi u kojoj smo naučeni da budemo pristojni i da uzmemo sve što nam se pruži. Ali realnost je da je većina promotivnih artikala loše napravljena ili napravljena od jeftinih materijala koji neće dugo trajati prije nego što se unište.

4. Nosite svoje posude za ponijeti

Osim što donosite svoje posude dok kupujete, nosite svoj set posuda za višekratnu upotrebu za jelo. Možete ih donijeti na posao prazne kako bi ih napunili ručkom za ponijeti ili ih napunite kod kuće ukusnom i zdravom hranom. 

5. Iskoristite ono što imate

Prije nego što zamijenite svaki predmet u vašoj kući sa "zero waste" alternativama, iskoristite ono što imate i odgovorno odložite otpad. Gdje je moguće, reciklirajte sastavne dijelove. Učinite promjene kada to ima smisla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije