Odaberite pravi tepih za domaćinstvo sa ljubimcem: Šest načina kako da znate koji je najpogodniji

1
Radiosarajevo.ba
Odaberite pravi tepih za domaćinstvo sa ljubimcem: Šest načina kako da znate koji je najpogodniji
Foto: Pixabay / Ilustracija

Imati skupocjeni ili tepih koji se teško održava "rizično" je ako Vam je sustanar pas ili mačka.

Jedna nestašna igra četveronožnog ljubimca ili jednostavno valjanje po tepihu može završiti njegovom daljnjom neupotrebljivošću.

Stručnjaci za tepihe iz internetske trgovine Rugvista izučili su ovu tematiku i sa svojim kupcima podijelili savjete vezane uz održavanje tepiha te koji su najbolji odabir za kućanstva s psima ili mačkama.

Između Bosne i Hercegovine i Hrvatske privremeno se otvaraju dodatni granični prijelazi

Između Bosne i Hercegovine i Hrvatske privremeno se otvaraju dodatni granični prijelazi

Tepisi perivi u veš mašini

Prije kupnje važno je pogledati deklaraciju o održavanju jer za dom s kućnim ljubimcima htjet ćete tepih koji je periv u veš mašini. Ako se radi o većem modelu, on također može biti prigodan za strojno pranje ali ćete ga morati odnijeti u praonicu. U svakom slučaju, to je većina sintetičkih modela, ako i onih koji su prigodni za otvorene prostore.

Brzo uklanjanje mrlje

Mrlje i nečistoće na tepisima češće su u domovima s ljubimcima. Kako ih ne bi trebalo svaki put u potpunosti ispirati, ključno je reagirati odmah. Neke nečistoće, poput komadića zemlje, mogu se samo otresti, a sitniji komadići usisati. Ako su i dalje prisutne mrlje, dovoljno ih je tapkati čistom polumokrom krpom.

Protuklizna podloga

Postavljanje protuklizne podloge pokazat će se vrlo korisnim kad se vaš ljubimac "zaleti" na tepih jer će spriječiti to da skupa otkližu ili da se tepih omota oko njega i tako pokupi dio otpalih dlaka, za koje je inače potreban jači usisivač od, primjerice, štapnog.

Ravni umjesto "čupavog"

Iako vam se možda čini ljepšim izborom, "čupavi" tepih nikako nije prikladan za kućanstva s kućnim ljubimcima. U njegove se duge niti mogu uplesti i sakriti komadići hrane za ljubimce koje će oni naknadno pokušati izvući, a može se i zapetljati puno više krzna. Stoga, birajte ravne tepihe.

Uskladite tepih s krznom

Ovako ćete brzo i jednostavno doskočiti jako vidljivim dlakama. Ako je vaša mačka crna morat ćete se odlučiti za tamni tepih i obratno. Usklađivanje nijanse tako će, barem privremeno, pomoći da tepih ne izgleda prljavo i zapušteno.

Kamuflaža pomoću uzoraka

Šareni tepisi ili oni s uzorcima imaju više "tolerancije" na nečistoće i dlake, ako ste ljubitelji uzoraka, izaberite šareni tepih na kojemu će vaš kućni ljubimac moći provoditi vrijeme ili igrati se bez da odmah ostavi jako vidljiv trag, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije