Kućni ljubimci potiču pamćenje, posebno kod starijih osoba

0
Radiosarajevo.ba
Kućni ljubimci potiču pamćenje, posebno kod starijih osoba
Foto: Pixabay / Akita

Nedavna studija na starijima od 50 pokazala je da vlasnici kućnih ljubimaca imaju bolje rezultate na testovima pamćenja.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Michigan ukazuje na to da učinak kućnih ljubimaca ne štiti samo srce i crijeva, što je već poznata teorija, nego može imati važnu ulogu i u očuvanju funkcija mozga u starijoj dobi.

Rezultati se temelje na nacionalno reprezentativnom istraživanju koje je provedeno na više od 20.000 odraslih koji su odgovarali na pitanja imaju li kućnog ljubimca i koliko dugo. Zdravstveno stanje ispitanika potom je praćeno u šestogodišnjem razdoblju.

Krzneni kućni ljubimci: Šest stvari koje ne biste trebali raditi mačkama

Krzneni kućni ljubimci: Šest stvari koje ne biste trebali raditi mačkama

Ono što je dobro za srce ponekad je dobro i za mozak

Pokazalo se da su vlasnici kućnih ljubimaca imali bolje kognitivne rezultate od onih koji ih nisu imali. Taj je učinak bio vidljiv samo kod starijih od 65, kad se obično počnu pojavljivati simptomi demencije.

Ako je osoba iz te dobne skupine imala ljubimca pet godina postizala je bolje rezultate u srednjoročnom i dugoročnom pamćenju riječi od vršnjaka koji ljubimce nisu imali.

Dobri za zdravlje

Ovo otkriće je samo poveznica, a ne jasan dokaz da pet effect stvarno postoji, napominju znanstvenici.

Mačka spasila 97-godišnju vlasnicu koju su napali psi

Mačka spasila 97-godišnju vlasnicu koju su napali psi

Brojne su studije pokazale da su ljubimci dobri za zdravlje i puno je teorija zašto je tako. Vlasnici pasa su, primjerice, prisiljeni šetati zbog svojih kućnih ljubimaca, a svakodnevno kretanje je povezano sa zdravljem mozga i funkcionalnim dužim životom.

Zna se i da životinje unose nove bakterije u domaćinstvo, što može ojačati imunosni sustav, posebno crijeva. Ili nas ljubimci jednostavno čine sretnima pošto studije upućuju na to da njihova prisutnost smanjuje usamljenost i stres. U starijoj dobi to može biti važnije nego u mlađoj. Dokazano je da izolacija može promijeniti strukturu i funkciju mozga.

I dok su se mnoge studije dosad fokusirale na to kako vlasništvo nad psima i mačkama utječe na emocije i fizičko zdravlje, malo je onih koje su istraživale na koji način oni utječu na moždane sposobnosti.

Čovjek potrošio 42 hiljade maraka da "postane vuk": "Ne želim imati više nikakve veze s ljudima"

Čovjek potrošio 42 hiljade maraka da "postane vuk": "Ne želim imati više nikakve veze s ljudima"

Znanstvenici iz Michigana smatraju kako je to zbog toga što je potrebno dulje vrijeme da se pokažu pozitivni učinici kućnih ljubimaca na njihove kognitivne sposobnosti, piše Živim.hr.

Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Journal of Aging and Health.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije