Sve je u genima / Zbog čega je krvna grupa 0 najčešća

06. 05. 2018. u 10:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 51

Krv je građena od istih osnovnih elemenata (crvene krvne stanice, bijele krvne stanice, trombociti i plazma), a ono što jednu krvnu grupu razlikuje od druge su njeni antigeni.

Neki antigeni mogu potaknuti imunitet da napadne krv dobivenu transfuzijom zbog čega je kod transfuzije vrlo bitno znati krvnu grupu donora i primatelja.

Postoje četiri glavne krvne grupe koje određuje prisutnost ili nepostojanje dva antigena, A i B, na površini crvenih krvnih stanica. Krvna grupa A na crvenim krvnim stanicama ima samo A antigene (te B antitijela u plazmi); krvna grupa B ima samo B antigene na crvenim stanicama (te A antitijela u plazmi); krvna grupa AB ima i A i B antitijela na crvenim stanicama (ali niti A niti B antitijela u plazmi); dok krvna grupa 0 nema niti A niti B antigene na crvenim krvnim stanicama (ali i A i B antitijela u plazmi).

Nulta pozitivna je najčešća krvna grupa u svjetskoj populaciji, dok su osobe s krvnom grupom 0 negativnom univerzalni donori, a osobe s krvnom grupom AB univerzalni primatelji jer mogu primiti krv svake druge krvne grupe.

Zbog čega je krvna grupa 0 pozitivna najčešća?

Svaki gen, osim kromosoma Y, dolazi u paru, što znači da svako od nas ima dva duplikata svih mogućih genetskih značajki. Dominantan znači da trebamo samo jednu kopiju da bi se neka značajka pokazala, a recesivan znači da trebamo obje kopije da bi se značajka izrazila.

Kada je riječ o genu AB0, postoje tri moguće značajke: A, B ili 0. Značajke A i B su dominantne, a 0 je recesivna. To znači da je potreban samo jedan gen AB0 koji je tip A da bi osoba imala krvnu grupu A. Isto tako, treba nam samo jedan duplikat tipa B da bi neko imao krvnu grupu B. No, trebaju nam dva duplikata značajke 0 da bismo imali krvnu grupu 0.

Gen krvne grupe 0 je recesivan jer nam je potreban jedan gen za 0 i jedan za A.Tako nam ostanu antigeni A na membranama stanica. Zato, da bi neko imao krvnu grupu 0, oba roditelja moraju imati krvnu grupu 0. Također je važno znati da aleli (različite verzije gena koji određuje specifične značajke) ne pojavljuju jednako učestalo u genetskom materijalu. To znači da će osoba sa značajkama AA ili Ai imati krvnu grupu A; BB ili Bi će stvoriti krvnu grupu B; AB će stvoriti krvnu grupu AB; a ii će stvoriti krvnu grupu 0.

Alela i je mnogo češća od A koja je pak mnogo češća od B. Drugim riječima, u genetskom materijalu nalazi se mnogo i alela tako da se kombinacija ii pojavljuje mnogo češće od AA ili Ai. Dakle, vjerovatnost sparivanja ii je veća od sparivanja Ai, zbog čega je krvna grupa 0 najčešća.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA