Zašto je teško održati kontakt očima dok razgovaramo?

Radiosarajevo.ba
Zašto je teško održati kontakt očima dok razgovaramo?
Foto: Pixabay / Ilustracija
Postoji dobar razlog zbog kojega teško održavamo kontakt očima sa sagovornikom dok s njim razgovaramo, kažu naučnici s japanskoga univerziteta u Kyotu.

Naš mozak jednostavno ne uspijeva istovremeno upravljati zadaćom razmišljanja o izboru prave riječi i fokusirati se na sagovornikovo lice.

To je posebno uočljivo kada neko pokušava izgovoriti manje mu poznate ili česte riječi.

Naučnici s univerziteta u Kyoto testiranju su podvrgli 26 dobrovoljaca. Zadaća im je bila igrati asocijaciju riječima i istodobno gledati u računarski generirane slike, piše Hina. Pokazalo se da su, kad su pokušali održati kontakt očima, s više poteškoća ispunjali zadaću asocijacija.

"Premda se čini da kontakt očima i verbalno procesuiranje ne zavise jedno o drugom, ljudi često skreću pogled od sugovornikovih očiju tijeokom razgovora, što upućuje na međusobno isprepletanje dvaju procesa", kažu japanski naučnici.

Našim je dobrovoljcima trebalo puno više vremena da se sjete neke riječi dok su sagovornika gledali u oči, no samo kada je posrijedi bila neka komplicirana riječ, tvrde naučnici te dodaju da zastoj pri izgovaranju neke riječi upućuje na to da je mozak istodobno prisiljen "baratati" s previše informacija.

Kao primjer jednostavne riječi naveli su riječ "nož", pri čemu je posrijedi predmet kojim nešto režete, kao primjer komplicirane riječ "fascikl", pri čemu se radi o predmetu koji možete otvoriti, zatvoriti ili u njega nešto umetnuti.

Premda je broj dobrovoljaca koji su sudjelovali u studiji vrlo malen, hipoteza je zanimljiva. Japanski naučnici podsjećaju da ovo nije jedina studija koja ukazuje na to da kontakt očima "lagano zbunjuje" naš mozak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije