Zastrašujuće iskustvo: Doživjela sam "paralizu sna", nisam se mogla pomaći

Radiosarajevo.ba
Zastrašujuće iskustvo: Doživjela sam "paralizu sna", nisam se mogla pomaći
Foto: Twitter / Ilustracija

"Sve je krenulo jednog jutra kada sam se probudila iz sna i shvatila da se ne mogu pomaknuti. Ležala sam na leđima i bila svjesna svega što se događa oko mene, oči su mi bile otvorene, ali nisam mogla pomaknuti niti jedan dio svog tijela, pa čak ni otvoriti usta i nešto reći", ispričala je svoje iskustvo novinarka Miss7 koja je kasnije saznala da ono što joj se dogodilo se zove "paraliza sna".

Njenu ispovijest prenosimo u cjelosti:

"Osjećala sam užasan pritisak u prsima, poželjela sam vikati kako bi me neko probudio, ali nisam to mogla napraviti. Nisam znala što više napraviti, niti kako reagirati, samo sam željela ponovno utonuti u san. Bila sam budna još koju minutu, a onda sam napokon ponovno utonula u san. Kada sam se ponovno probudila bila sam preplašena, razmišljala sam o tome sve vrijeme, zašto mi se to dogodilo? Koliko je to opasno? Postavljala sam si milion pitanja i potpitanja u svojoj glavi. Bilo me je užasno strah ispričati to nekome jer sam mislila da će pomisliti da sam 'skrenula'. Nisam znala što da radim, kome da se obratim, pa čak sam razmišljala pitati svoju doktoricu za savjet...

Svoje zastrašujuće iskustvo morala sam podijeliti s prijateljicama. Ono što me zapravo iznenadilo je bila - njhova reakcija. 'Ajme pa i meni se to dogodilo! Ne brini, i mi smo to proživjele'. Otkrile su mi da se to stanje naziva "paraliza sna", a ja sam nakon toga morala istražiti sve detalje. Saznala sam da se može dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi, a srećom, nije opasno po život.

Najčešći razlozi zbog kojih dolazi do "paralize sna" su neispavanost, halucinacije, spavanje na leđima i droga. Tada sam shvatila da se meni zasigurno događa iz dva razloga - prilično sam neispavana, a redovno spavam na leđima. Otkad sam to proživjela imam užasnu fobiju od spavanja na leđima, pa sam odlučila kako od sad spavam samo na boku.

Prijateljica mi je ispričala kako je nju mama probudila tokom 'paralize sna', a njena mama nije bila ni svjesna što ona proživljava. I u tom trenutku kada ju je dodirnula 'paraliza' joj je odmah nestala. Pa smo tako obje zaključile da ako te tokom paralize sna neko probudi ili samo dotakne, ona će nestati.

U suprotnom morat ćeš se sama natjerati na ponovno zatvaranje očiju i povratku u san, kako bi izašla iz te grozne situacije.

Iskreno, mislim da mi je to jedno od najgorih iskustava u životu. Ne mogu opisati taj osjećaj, sve vidiš i sve čuješ, a ništa ne možeš. Doslovno si nepokretan i sam pomisao na to je zastrašujuć, zar ne? Mislim da će mi trebati dugo vremena da prestanem razmišljati o tome...", opisala je novinarka svoje iskustvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije