Zašto biste na put autobusom ili avionom uvijek trebali nositi tenisku lopticu

Radiosarajevo.ba
Zašto biste na put autobusom ili avionom uvijek trebali nositi tenisku lopticu
Foto: 123rf / Ilustracija

Budite iskreni: kada dugo putujete (obično na odmor), većina ide autobusom ili avionom (u ekonomskoj klasi).

U oba slučaja, ako ste malo viši od prosjeka, jedva ćete uspjeti smjestiti svoje noge. Zbog ograničenog prostora možete očekivati da ćete satima sjediti s ukočenim vratom i leđima, što svakako utječe na raspoloženje i na zdravlje.

Iako većina ljudi zna da ustajanje i hodanje tokom vožnje ili leta može pojačati protok krvi, to nije uvijek moguće (ili nije zgodno). Tu na scenu stupa teniska loptica.

Zbunjeni ste? Nastavite čitati.

Teniska loptica može posramiti sve one maštovite, kreativne i skupe uređaje kada je riječ o ublažavanju boli, poboljšanju cirkulacije i ublažavanju ukočenosti. Ako je nosite sa sobom, teniska loptica može spriječiti stvaranje ugrušaka krvi. Zato je uvijek stavite u torbu i ponesite sa sobom, savjetuje Readers Digest.

Rolanjem teniske loptice uz vaše tijelo opuštate ukočene mišiće i potičete protok krvi. To je praktično vrhunska samomasaža u pokretu.

Postoje određeni dijelovi tijela na koje biste trebali obratiti posebnu pažnju. Ključni dijelovi tijela koji zbog uvjeta u autobusima i avionima najviše pate jesu zglobovi, noge, gornji dio leđa i ramena. Lagano pritisnite tenisku lopticu na svako područje i valjajte je po njemu, a posebnu pažnju posvetite dijelovima koji vas najviše bole jer su najviše ukočeni, kao i dijelovima gdje ste pod rukom osjetili čvoriće.

Vrlo jednostavno rješenje, nije skupo, a može vam učiniti život lakšim i održati vas zdravim u ekstremnoj situaciji, kao što je višesatno sjedenje u skučenom prostoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije