Putovanje s djecom: Kako da roditelji sačuvaju dobro raspoloženje najmlađih

Radiosarajevo.ba
Putovanje s djecom: Kako da roditelji sačuvaju dobro raspoloženje najmlađih
/ dpp-ar
Vrijeme je godišnjih odmora, kada kompletne porodice odlaze na ljetovanja, najčešće u vlastitoj režiji i vlastitim automobilom.

Od svih članova porodice djeca su najosjetljivija na vožnju po ljetnim vrućinama. Odmor za najmlađe počinje tek kad se stigne na odredište: Za njih je i najkraće putovanje dosadno i ide im na živce.

Kako im roditelji mogu sačuvati dobro raspoloženje:

– Paziti da sjede sigurno i udobno. Dječije sjedalice obavezne su u gotovo svim evropskim zemljama.

– Ne remetiti njihov ritam. Na to paziti i kod sasvim malih beba i dojenčadi – u uobičajeno vrijeme trebaju jesti, piti i spavati.

– Ponijeti njihove omiljene igračke, naročito životinjice s kojima idu na spavanje. To im daje osjećaj sigurnosti.

– Ne zaboraviti ponijeti MP3, CD, DVD ili neki drugi muzički plejer. Starija djeca time se mogu dobro zabaviti i na dužim putovanjima.

– Praviti dovoljno pauza. Kretanje i svjež zrak prijat će i odraslima i djeci.

– Prije početka putovanja pripremiti jednostavne igrice tipa "ja vidim ono što ti ne vidiš". Starijoj djeci, koja su tek pošla u školu, dati zadatak da čitaju natpise i saobraćajne znakove.

– Starijoj djeci dati kartu kako bi pratila tok putovanja i upoznavala krajeve kroz koje prolaze.

– Ukoliko je dijete "jedinac", u automobilu ga ne prepuštati samog sebi. Povremeno bi jedan roditelj trebao sjediti i razgovarati s njim.

– Važna je i pravilna ishrana na putovanju. Preporučuje se svježe voće, svježe spremljena hrana i mali sendviči, a sve bi trebalo držati u malom priručnom frižideru-tašni. Ne zaboravite keks ili bombone.

– Neophodno je tokom putovanja piti dovoljno tečnosti. Zaslađena limunada i razne "kole" neće utažiti žeđ. Bolja je hladna mineralna voda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije