Za tri godine smršao 120 kilograma, a danas trči maratone

Anadolija
Za tri godine smršao 120 kilograma, a danas trči maratone
Foto: Facebook / Guido Sander

Nijemac Guido Sander je u svojoj zemlji izazvao veliku pažnju javnosti nakon što se saznalo da je za oko tri godine smršao oko 120 kilograma.

Sve je krenulo 2016. godine kada je imao 193 kilograma te kada je shvatio da bi njegov život mogao završiti kobno, jer je već imao ozbiljnih zdravstvenih problema, najviše zbog gojaznosti.

"Te 2016. godine jednog jutra sam se pogledao u ogledalo i jednostavno shvatio da sa takvim tijelom neću doživjeti čak ni svoj 50. rođendan", prisjetio se sada 46-godišnji Sander, IT stručnjak iz Donje Saske koji danas ima 73 kilograma.

Tada je počeo čitati na internetu o načinima koji bi mu najbolje pomogli da smrša, te je ubrzo odlučio da počne s trčanjem.

Od tada je, kako je ispričao novinarima, trčao skoro svaki dan, a ubrzo je počeo učestvovati i u utrkama, a ove godine je istrčao i svoj prvi maraton.

"Jednostavno sam shvatio da se moj život mora radikalno promijeniti", kazao je Sander, te dodao kako je uz trčanje uveo i poseban režim ishrane, napominjući da je jeo samo zdravu hranu, a najviše voće i povrće.

Ispričao je da i sam nekada ne može da povjeruje da je uspio smršati toliko kada pogleda svoje stare fotografije.

Istakao je kako svim ljudima koji imaju problem sa gojaznošću preporučuje da što prije prestanu sa takvim načinom života, dodajući, uz osmijeh, da je najbolje već sutra da počnu s trčanjem i zdravom ishranom.

Sander danas ima i svoju ličnu internet stranicu putem koje ljudima, koji također žele smršati, daje savjete i preporuke kako bi ih motivisao u njihovoj namjeri.

"Gojaznost se danas sve više širi svugdje u svijetu. Ovaj metabolički problem može dovesti do patoloških efekata poput srčanih udara i raznih drugih bolesti", kazao je Sander.

Na kraju je istakao da svako, bez obzira na tjelesnu težinu, može izgubiti kilograme, uz, kako je kazao, fleksibilnu prehranu i trčanje, i snažnu volju i strpljenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije