! / WHO poručio: Do daljnjeg izbjegavati "redovne preglede" kod zubara

12. 08. 2020. u 14:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 24

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da rutinski, nebitni stomatološki rad treba odgoditi dok se ne smanji širenje infekcije COVID-19.

WHO je rekao da bi se pregledi, čišćenje zuba i preventivna njega trebali odgoditi do daljnjeg, navodi se u smjernicama za stomatologe - kako smanjiti rizik od prenošenja tokom pandemije koronavirusa.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda (UN) rekla je da su se stomatološke usluge počele obnavljati u mnogim zemljama: "WHO savjetuje da se rutinska oralna zdravstvena zaštita - koja obično uključuje provjere oralnog zdravlja, čišćenje zuba i preventivnu njegu - odgodi dok ne dođe do dovoljnog smanjenja stope lokalnog prijenosa COVID-19."

"Isto se odnosi na estetske stomatološke tretmane. Međutim, hitne ili hitne intervencije oralne zdravstvene zaštite koje su od vitalnog značaja za očuvanje oralnog funkcioniranja osobe i upravljanja jakom boli moraju se osigurati."

WHO je rekla da, ako je moguće, pacijente treba pregledati na daljinu prije nego što im se posveti.

Smjernice je WHO objavio jučer, 11. augusta.

WHO je rekao da su stomatolozi pod visokim rizikom da budu zaraženi SARS-CoV-2, novim koronavirusom koji uzrokuje COVID-19:

"Njihovi postupci uključuju komunikaciju licem u lice i često izlaganje slini, krvi i drugim tjelesnim tekućinama i rukovanje oštrim instrumentima. Shodno tome, oni su pod visokim rizikom da dobiju SARS-CoV-2 ili prenesu infekciju pacijentima. "


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA