Svemir / Večeras spektakl na nebu: Krvavi Mjesec i vidljivi Mars, Venera, Jupiter i Saturn

27. 07. 2018. u 13:00:00 Fena

Shares: 0

U petak će se moći vidjeti rijedak nebeski fenomen i astronomski događaj godine - najduža pomrčina Mjeseca u ovom stoljeću.

Trebala bi trajati čak sat i 43 minute, a naučnici tvrde da će biti najvidljivija na jugoistoku Europe.

Osim potpune pomrčine Mjeseca, iste će noći Mars i Zemlja biti u vrlo bliskom položaju, pa će uslovi za motrenje Marsa biti savršeni.

Usto, na zapadnom dijelu neba u sumrak će biti vidljiva Venera, dok će na južnom dijelu neba nakon zalaska Sunca biti vidljivi Jupiter i Saturn.

Mjesec će skoro tačno proći sredinom Zemljine sjene, a trenutno se nalazi u apogeju (najdaljoj točki na putu oko Zemlje, pa se giba sporije), stoga će potpuna pomrčina trajati 1 sat i 43 minute, dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata.

U Sarajevu i Bosni i Hercegovini totalno pomračenje počinje u 21.30 sati. Maksimum je u 22.21, a kraj potpunog pomračenja je u 23.11 sati. Prije i nakon toga imamo faze parcijalnog pomračenja. Kraj cijelog ovog prekrasnog nebeskog fenomena je u 01.28 sati 28. jula.

Astronomsko društvo Orion će uz podršku Općine Stari Grad organizovati javno posmatranje pomračenja Mjeseca na Skate Parku (igralište Hastahana) sa početkom u 21.30 sati ukoliko to vremenske prilike budu dozvolile.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA