Najduži puni "krvavi Mjesec" u ovom stoljeću dešava se ovog petka

Radiosarajevo.ba
Najduži puni "krvavi Mjesec" u ovom stoljeću dešava se ovog petka
Arhiv / Jesmo li spremni za pomrčinu?

Ovog petka, 27. jula, ne bude li oblačno, navečer odvojite malo vašeg vremena i uživajte u spektaklu koji se dešava na nebu.

Bit će ovo najduže pomračenje Mjeseca u ovom stoljeću i trajat će rekordnih sat vremena i 43 minute.

Kad se mjesec počne pojavljivati na nebu ovog petka, vidjet ćete proces u kojem se Mjesec krije iza Zemljine smjene, što zovemo lunarnim pomračenjem.

Razlog zbog kojeg je ovo najduže pomračenje jeste to što Mjesec prolazi kroz centar Zemljine smjene, što povećava vrijeme u kojem Sunce blokira Mjesec. Teoretski, najduže pomračenje može trajati sat vremena i 47 minuta.

I ne samo da ćemo vidjeti pomračenje, već ćemo vidjeti i "krvavi Mjesec", što je termin kojim se naziva situacija u kojoj je Mjesec sjaji tamno crvenom bojom. Razlog zbog kojeg se ovo dešava jesu Sunčevi zraci, a ovaj fenomen nastaje zbog učinka poznatog pod nazivom Rayleighovo raspršenje. Naime, zelene i ljubičaste zrake svjetlosti lome se kroz atmosferu pa Mjesec gledamo kroz "crvene naočale".

Najbolje u svemu jeste što vam ne treba posebna oprema ili posebne naočale jer gledate u Mjesec, a ne u Sunce, tako da, ne bude li oblaka, čeka nas prava poslastica na nebu.

Pritom, prema mapi pomračenja, Bosna i Hercegovina nalazi se u "zoni 2" iz koje se vidi skoro najljepša pomrčina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije