Svjetski mediji / Zašto je otkriće jezera tekuće vode na Marsu velika stvar?

25. 07. 2018. u 21:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 100

Svi svjetski mediji objavili su veliku vijest da je na Marsu otkriveno jezero vode u tekućem stanju.

Ono se nalazi na oko kilometar i pol ispod južne polarne ledene kape Crvenog planeta, a promjer mu je oko 20 kilometara. Otkriveno je pomoću instrumenta MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding), radara niske frekvencije na letjelici Mars Express Europske svemirske agencije (ESA) koja oko Marsa kruži od 2003.

Prema radu objavljenom u uglednom časopisu Science, podaci su prikupljani od maja 2012. do decembra 2015. Oni su pokazali da je refleksija radarskih signala u području Marsa koje se naziva Planum Australe (što na latinskom znači Južna ravnica) značajno snažnija, odnosno da je svjetlija, što je uobičajeno za vodene površine.

Preduvjet za život

Otkriće vode važno je prije svega jer je ona u tekućem obliku jedan od preduvjeta za postojanje života negdje drugdje u svemiru budući da je temelj za funkcioniranje metabolizma živih organizama kakve poznajemo. A organizme s bitno drugačijom hemijom i ne možemo tražiti jer ne znamo kako bi mogli izgledati i funkcionirati.

Naučnici stoga već decenijama tragaju za tekućom vodom na tijelima u Sunčevu sistemu i izvan njega. Na Marsu su ranije bili otkriveni tragovi erozije vode u tlu kao i tragovi mogućeg otapanja vode u ekvatorijalnim područjima tokom ljeta.

Također se pretpostavljalo da bi tekuća voda mogla postojati negdje ispod Marsove površine, a posebno ispod njegovih polarnih ledenih kapa. No ovo je prvo otkriće postojanja vode u tekućem stanju i to u obliku trajnog velikog vodenog tijela. MARSIS nije uspio utvrditi dubinu jezera, međutim naučnici smatraju da je ona najmanje jedan metar.

"To naše otkriće je vodeno tijelo, jezero koje nije samo neka voda koja se otapa između kamena i leda, kao što se to na Zemlji zbiva ispod nekih ledenjaka“, rekao je prof. Roberto Orosei iz Talijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku u Bolonji.

"To je mjesto koje je vrlo obećavajuće za traženje života na Marsu. No mi ne znamo pouzdano je li ono nastanjeno", dodao je, prenosi Index.hr

Nade i rezerve

Novo otkriće vjerovatno će otvoriti mogućnost za provođenje drugih sličnih istraživanja jer će se slična tehnika moći primijeniti na drugim lokacijama. To bi nas pak moglo približiti otkrivanju života ili njegovih tragova na Crvenom planetu.

Marsovo jezero slično je subglacijalnim jezerima kakva se mogu naći pod ledom u području Arktika i Antarktike. A istraživanja jezera Vostok na Antarktici pokazala su da u njemu žive mikroorganizmi.

No znanstvenici ističu da bi ipak trebalo suspregnuti oduševljenje i zadržati određenu rezervu. Naime, prije svega, otkriće vode trebat će dodatno potvrditi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA