Savjeti zlata vrijedni / Uz ovih 6 trikova smanjite račun za struju

27. 12. 2021. u 23:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ovo je nekoliko savjeta kako da uz neke sitne promjene smanjite račun za struju u vašem domu.

Jeste li znali da screensaver troši podjednako energije kao i kada se na računalu nešto radi? Ili da punjač za telefon podjednako radi i kada ne punite telefon?

U stanu ili kući potrošnju struje ćete smanjiti ako pratite određene smjernice i ako se pridržavate sljedećih savjeta:

1. Isključite sve aparate poput televizora, punjača za telefon, računalo.. kada ih ne koristite i iz zida izvucite kablove jer transformatori, na primjer, troše struju i kada uređaji ne rade.

2. Screensaveri na monitoru računala troše istu količinu energije kao kada se na računalu nešto radi. Bolje je računalo isključiti kad god ne radite na njemu.

I odaberite monitor s ravnim ekranom jer LCD ekrani troše trećinu energije koju potroše CRT monitori. A ako vam nije potreban veliko desktop računalo odaberite laptop – on je veći štediša energije.

3. Zamijenite obične sijalice štedljivima. Štedljiva od 25 vata svijetli istim intenzitetom kao obična od 100, a ušteda energije je ogromna.

4. Kupujte bijelu tehniku A, ili A+ klase jer takvi energetski štedljivi aparati smanjuju račune.

5. Koristite, kada je god moguće, noćnu, jeftiniju tarifu koja u zimskom razdoblju traje od 21 sat do 7 sati ujutro.

6. Kontrolirajte potrošnju električne energije. Na svakom potrošaču električne energije navedeno je koliko struje troši tokom jednog sata. Na primjer, ako vam je televizor snage od 100 W uključen tri sata dnevno za mjesec dana će potrošiti 30 x 0,1 kW x 3 h, što na računu iznosi 9 kWh, piše B92.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)