Trikovi za ukusniju tursku kafu: Koliko vode, a koliko kafe staviti

13
Radiosarajevo.ba
Trikovi za ukusniju tursku kafu: Koliko vode, a koliko kafe staviti
Foto: Pexels / Kafa

Moja ljubav prema kafi dolazi od moje majke, piše blogerica Aysegul Sanford na blogu Foolproogliving.

Za nju, šolja turske kafe je dnevni ritual s prijateljima i obitelji, a više od svega je način da se slavi prijateljstvo i pokaže zahvalnost prema onima koje voli.

Vještine pripremanja savršene kafe naučila je od majke, a sve je započelo u njezinom djetinjstvu.

Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

"Kada bi stigle mamine prijateljice, moj posao bio je da poslužujem kavu. Nakon što bih im pružila dobrodošlicu, pitala bih ih kakvu kafu piju te odmah otišla u kuhinju skuhati je po njihovom ukusu. Moja majka bila je iznimno ponosna kada bih izašla iz kuhinje s pladnjem s kafom u rukama", prisjetila je Aysegul.

Kasnije je tek shvatila koliko je važna tradicija kuhanja kafe. U Turskoj, kada idete kod nekog kući, prvo pitanje nije želite li kafu, već kakvu kafu pijete.

Pritom se misli na količinu šećera koju želite u kafi, a očekivani odgovori su: bez šećera, vrlo malo šećera ili jedne do dvije male kašike šećera.

Nakon što izrazite svoje želje, odgovornost domaćina je da je pripravi upravo takvu.

Kao dio turskog domaćinstva, Aysegul je stekla puno znanja o kuhanju kafe te ga je odlučila i podijeliti.

Za savršenu tursku kafu potrebni su: hladna voda, turska kafa, bakrena džezva, šalice za kafu i šećer.

Za kuhanje nije potrebna neka vještina, pomoći će vam samo da zapamtite ove jednostavne trikove.

Voda

Uvijek koristite hladnu vodu, a za tačnu količinu vode potrebne za kafu, odmjerite broj šolja koje vam trebaju. Kao pravilo za savršenu tursku kafu, Aysegul otkriva da je potrebno jedna i pol šolja vode za svaku šolju kave koju kuhate. Šalica za mjerenje neka bude ona šolja u kojoj ćete posluživati kafu, a ne uobičajena mjerna šolja.

Kafa i šećer

Za svaku šolju kafe koju pripremate, potrebna vam je jedna čajna kašika mljevene kafe. S tim da se koristi turska kava, koja je još finije mljevena nego obična. Ako pripremate kafu sa šećerom, dodajte ga odmah na početku. No ako jedan ili više gostiju ne voli kafu sa šećerom, prvo pripremite kavu i naspite njihove šolje. Zatim vratite džezvu na vatru te dodajte šećer i napravite po njihovim željama.

Kako skuhati savršenu kafu

Polako zagrijte hladnu vodu i kafu dok ne zakipi. Za to je potrebno tri do četiri minute. Kako se kafa zagrijava, podizat će se pjena. Običaj je, i iznimno važno, da se turska kafa poslužuje s pjenom na vrhu.

Kada je smjesa blizu kipljenja, čajnom kašikom prebacite dio pjene u svaku šolju pojedinačno, a zatim džezvu vratite na vatru. Kada kafa 'zakipi', prelijte tekućinu do pola šolje preko pjene koju ste stavili. Zatim ostatak kafe vratite na vatru i kuhajte još 10 do 15 sekundi, a potom time napunite šalice do vrha.

Dodajte unutra još jednu čajnu kašiku hladne vode.

Kako poslužiti kafu

Kafa se uvijek poslužuje s čašom hladne vode jer na taj način omogućavamo gostima da isperu svoje nepce i okusne pupoljke kako bi mogli uživati u najboljoj aromi kafe.

Uz vodu, običaj je posluživati i slastice. Kod posluživanja, najvažnije je započeti s najstarijom osobom u prostoriji. To je znak poštovanja, a zaobilaženje toga smatra se nepristojnim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije