Da li i vi čuvate kafu na pogrešan način?
Većina ljudi ne može zamisliti dan bez šoljice kafe, a zalihe ovog aromatičnog napitka nalaze se gotovo u svakom domaćinstvu. Kafa je, uz čaj, najzastupljeniji i najprodavaniji napitak na svijetu, a konzumira se na svakom dijelu naše planete.
Priprema se razlikuje od kulture do kulture, a mnogi misle da je baš njihova kafa najbolja. Kafu kuhamo na razne načine, od klasične ukuhane, pa do instant kafe ili filter kafe. Ukusi su različiti i bez obzira koja verzija pripreme nam se najviše sviđa, jako je važno gdje skladištimo njena zrna.
Kafa se uglavnom priprema svakodnevno, tako da je obično držimo uvijek pri ruci.
Kremlj: Putin spreman razgovarati s Trumpom o Ukrajini, ali od svojih ciljeva sigurno neće odustati
Neki od nas koriste posebnu posudu za čuvane kafe.
Ali postavlja se pitanje, znate li kako bi bilo najbolje čuvati kafu u domaćinjstvu?
Zaboravite posebne posude
Najbolji savjet kako da zrna kafe sačuvate jeste da ih čuvate u zatvorenoj originalnoj ambalaži.
Većina pakovanja kafe dizajnirana su tako da zrak može da izađe iz vrećice, te da vlaga ne može da prodre u nju. Kafa se mora čuvati u mraku, a originalno pakovanje je napravljeno da spriječi pristup svjetlosti.
Zrncima kafe je potrebno okruženje sa stablinom temperaturom, a ako u kuhinji temperatura varira, neki smatraju da je najbolje kafu držati u frižideru. Samim tim će sigurno biti u mraku i na istoj temperaturi sve vrijeme. Ali u tom slučaju morate paziti da ne dođe do kondenzacije u vrećici ukoliko kafu ostavite predugo izvan frižidera.
Još jedna važna preporuka. Pri kupovini većina nas kupuje kafu u većim pakovanjima, ali znalci preporučuju manja.
Ako je kafa otvorena neko vrijeme, počet će da gubi miris i aromu, tako da je bolje kupovati je u manjim pakovanjima kako ne biste izgubili čarobnu aromu.
Ako vi imate svoj način čuvanja kafe, napišite u komentaru.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.