Usred Kopra: Ćevabdžinica "Sarajevo '84"

0
Radiosarajevo.ba
Usred Kopra: Ćevabdžinica "Sarajevo '84"
Foto: RINGIER / Ćevabdžinica Sarajevo 84

U Kopru, nema čega nema, pa i ukusne hrane raznih vrsta: od pravih kranjskih kobasica, do italijanske pice, kanelona, pasta, kroasana, istarskih tartufa… Ali nedaleko od koparske luke gostima je na raspolaganju i prava sarajevska roštiljnica, ili kako su je vlasnici nazvali “čevabdžinica”, dakle sa “tvrdim č”, “Sarajevo 84”.

Moto ovog lokala je “kot je nekoč bilo” ili u prijevodu, kao što nekad bijaše.

I meni je u skladu sa nazivom firme: ćevapi, pljeskavice, sudžukice, plus jela “na kašiku”, kao što su bosanski lonac, prebranac, begova čorba, a ako imate sreće, pa dođete u pravi dan, nađe se i poneka sarmica, prenosi Srpska.info.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Turski kuhar Nusret ponovo 'provocira' vrtoglavom cijenom večere: "Kvalitet nikad nije skup"

Turski kuhar Nusret ponovo 'provocira' vrtoglavom cijenom večere: "Kvalitet nikad nije skup"

Ipak, naupečatljiviji su poruke “kad nešto imaš pa nemaš, to ti je Jugoslavija”, i ona glavna “demokratiju nemamo, uzmite nešto s roštilja”.

A tu su i stare jugoslovenske registrarske tablice, i koparske i sarajevske.

Kad se sve ovo uzme u obzir, očekivalo bi se da u ovu roštiljnicu zalaze samo “naši”: studenti, šoferi i lučki radnici, koji su na slovensko primorje stigli iz BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije i to u priličnom broju.

Restorani u Istanbulu dobili Michelinovu zvijezdicu, provjerite da li je vaš omiljeni među njima

Restorani u Istanbulu dobili Michelinovu zvijezdicu, provjerite da li je vaš omiljeni među njima

Očekivalo bi se, ali nije baš tako.

"Dolaze Slovenci, ima ih čak i više nego naših, valjda vole ovu našu hranu. A dođu i Italijani koji žive u Kopru", kaže simpatična konobarica Alma, koja zajedno sa zemljakom, koji radi za roštiljem, predstavlja cjelokupni personal lokala.

I sami smo se uvjerili da je tako, jer svi gosti koji su svratili za vrijeme naše posjete, bili su Slovenci: oni koji jedu u roštiljnici i oni koji su tražili ćevape “za ponijeti”.

Šta kažu stranci: Koja su im jela najukusnija u Bosni i Hercegovini, a koja im se ne sviđaju

Šta kažu stranci: Koja su im jela najukusnija u Bosni i Hercegovini, a koja im se ne sviđaju

"Hrana je dobra, a nije skupa, često dolazimo", rekla nam je jedna Slovenka.

Šta na koparskom jeziku znači “nije skupo” otkrivaju cifre u “merak meniju”, kako su maštovito nazvali jelovnik u koparskoj roštiljnici.

Ćevapi 7,60 evra ili u prevodu 15 maraka, bosanki lonac oko 5 evra ili desetak maraka, teleće kobasice, zvane sudžukice, 8,30 evra, što će reći skoro 17 maraka i mesna plata od 23,5 evra ili … pravo bogatstvo u markama.

Svijet voli sarajevske ćevape, na listi najbolje ocijenjenih namirnica

Svijet voli sarajevske ćevape, na listi najbolje ocijenjenih namirnica

Možda je skupo, kad se gleda iz Banja Luke ili Sarajeva, ali Kopar je u Evropskoj uniji, pa su i cijene, logično, evropske.

Ipak, kad je plaćanje u pitanju ovdje važi pravilo koje nije baš evropsko, nego više, onako balkansko.

Naime, na ulazu u roštiljnicu gosti su, na tri jezika, slovenačkom, italijanskom i engleskom, ljubazno upozoreni da svoj račun ne mogu platiti karticom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije