Uhvatio vas je grč u moru? Ova dva savjeta vam mogu spasiti život

Radiosarajevo.ba
Uhvatio vas je grč u moru? Ova dva savjeta vam mogu spasiti život
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Grčenje mišića zna nas iznenaditi u raznim situacijama, ali posebno je nezgodno kada se dogodi u moru. Znate li kako do njega dolazi i kako da si pomognete?

Do grča može doći usred jednostavnog istezanja u krevetu ili pri većoj fizičkoj aktivnosti, ali ono što se događa u tijelu je isto - često bolna, različitih uzroka, trajanja i oblika, nekontrolisana kontrakcija mišića.

Ako vam se on dogodi u vodi važno je ostati pribran i sjetiti se osnova samospašavanja.

Poznavanje tehnika samospašavanja je potrebno svima – utopiti se može i dobar plivač. Potreba za samospašavanjem može nastupiti zbog uslova u okolini, ali i zdravstvenih problema ili precjenjivanja vlastitih sposobnosti, piše Ordinacija.hr.

Održavanje na površini

Podsjetićemo vas je i na Arhimedov zakon – tijelo uronjeno u tekućinu lakše je za težinu istisnute tekućine. Tako je upravo taj zakon osnovna tehnika samospašavanja koja omogućava zadržavanje na površini, otklanjanje drugih opasnosti (grčevi, umor…) i čekanje pomoći.

“Najlakše se održati tako da osoba leži na leđima maksimalno uronjena u vodu (iz vode viri samo lice) te laganim kružnim pokretima rukama i nogama stvara uzgon, a pluća su joj maksimalno ispunjena vazduhom što povećava volumen prsa i stvara dodatan uzgon”, objasnila je Silvana Radovanović, voditeljica Službe za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog Križa.

Rješavanje grča

Plivači mogu pri dužem boravljenju u vodi dobiti grčeve u mišićima zbog pothlađivanja i prenaprezanja. Dok čekate pomoć možete si i sami pomoći.

Širite (izvlačite) mišić 10 - 15 sekundi, uz ponavljanje do prestanka grča. Nakon što on prođe potrebno je što prije napustiti vodu zbog mogućnosti ponovne pojave grča.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije