Anketa: Koliko bi se građana borilo za svoju zemlju

Radiosarajevo.ba
Anketa: Koliko bi se građana borilo za svoju zemlju
Gallup International, jedna od vodećih agencija za istraživanje tržišta i anketiranje objavila je prije nekoliko dana svoje istraživanje o tome koliko bi stanovnici pojedinih europskih zemalja bili spremni boriti se za svoju zemlju ako dođe do rata.

Istraživanje je provedeno u 64 zemlje diljem svijeta, pa tako i na Zapadnom Balkanu, a Bosna i Hercegovina bila je jedna od zemalja obuhvaćenih istraživanjem. Gledajući globalno čak 61 posto ispitanika kazali je da je spremno ratovati za svoju zemlju, dok je tek nešto manje od trećine ispitanih kazalo kako nisu spremni na taj čin.

Državljani Bosne i Hercegovine, prema statističkim parametrima, ušli su u drugu grupu onih koji su voljni ratovati za svoju zemlju. Čak 55 posto bh. državljana kazalo je kako bi ratovalo i borilo se za svoju zemlju ako bude potrebe za tim, ističe Gallup International.

Maroko i Fiji predvode ovu listu sa 94 posto ispitanika koji su odgovorili pozitivno na anketno pitanje, a u Europi najratoborniji narod, prema ovom istraživanju, su Finci. Tačno 74 posto državljana Finske istaknulo je kako bi ratovali za svoju zemlju u slučaju potrebe.

Manje od polovine ispitanih u Srbiji, tačnije njih 46 posto, odgovorili su pozitivno na anketno pitanje, dok je 38 posto Makedonaca odgovorilo da je spremno za rat. Najneratoborniji narodi u Europi su Nijemci i Holanđani, stanovnici država u kojima je manje od 20 posto ispitanika spremno za rat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije