Testirajte: Kako provjeriti da li je jaje svježe?

0
Radiosarajevo.ba
Testirajte: Kako provjeriti da li je jaje svježe?
Pixabay / Jaje

Vječno pitanje, kako znati koliko su omiljena jaja svježa, ima i praktičan odgovor.

Odredite im svježinu jednostavnim testom za koji su vam potrebna jaja, prozirna staklena zdjela te voda. Uronite jaje te posmatrajte.

Potpuno svježe jaje – ako jaje stavite u posudu s vodom i ono odmah poput kamena potone na dno posude, znači da je potpuno svježe.

Počela operacija "Portugal": Rukometni Zmajevi se okupili u Tuzli

Počela operacija "Portugal": Rukometni Zmajevi se okupili u Tuzli

Sedmicu dana staro jaje – ako jaje uronite u vodu, ono potone, ali se jedna strana malo odigne, znači da je staro sdmicu dana.

Tri sedmice staro jaje – ako jaje uronite u posudu s vodom, a ono se lagano podiže s dna posude, znači da je staro tri sedmice.

Doručak: Šareni omlet za savršeni početak dana!

Doručak: Šareni omlet za savršeni početak dana!

Staro jaje – ako jaje uronite u zdjelu s vodom i ono ostane plutati na površini, znači da je jaje staro i bolje ga nemojte upotrebljavati.

Sad, kada znate koliko su vaša jaja svježa ili stara, pročitajte i odgovore na česta pitanja vezana uz nezaobilazna jaja:

Šta je poširanje?

Jednostavan postupak pripreme cijelih jaja kuhanjem bez ljuske naziva se poširanje. Priprema se tako da se u lonac doda voda i dvije kašike sirćeta te pusti da voda zakuha. Jaje se razbije u posebnu manju posudu i polako ulije u lonac. Potom se lagano lopaticom bjelance u vodi omotava oko žumanca kako bi poprimio lijep okrugao oblik. Kuha se od tri do četiri minute, potom vadi iz lonca i stavlja u mlaku vodu. Savjet više jest da jaja prije kuhanja budu dobro ohlađena i da se zakiseljena voda ne soli jer će se tako spriječiti odvajanje bjelanaca i žumanaca.

Ilustracija
FOTO: Pixabay: Ilustracija

Šta znači zeleni rub oko žumanjka kuhanog jaja?

Ako smo jaje prekuhali, može se pojaviti zelenkasti rub, što se može spriječiti kuhanjem prema tačno određenim minutama, ali i naglim hlađenjem kuhanog jajeta.

Treba li jaje biti u frižideru neposredno prije pripreme?

Dobro je jaja prije upotrebe izvaditi iz frižidera jer se izbjegavanjem nagle promjene temperature smanjuje mogućnost zgrušavanja. Ujedno, jaja sobne temperature dobivaju veći obujam tučenjem.

Koliko dugo kuhati jaje?

Za ukusno meko kuhano jaje potrebno je od 3,5 do 5 minuta kuhanja, dok za tvrdo kuhana jaja treba od 10 do 12 minuta, piše Skuhaj.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije