Naučnici: Konzumacija kafe smanjuje rizik od razvoja raka jetre

1
Radisarajevo.ba
Naučnici: Konzumacija kafe smanjuje rizik od razvoja raka jetre
Foto: Pexels / Kafa s mlijekom

Naučnici sa Univerziteta u Edinbugu i Sauthemptonu proučavali su medicinske podatke skoro pola miliona zdravih ljudi i zaključili da "ispijanje bilo koje vrste kafe smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti jetre".

Oliver Kenedi, glavni autor studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BioMedCentral, rekao je da bi kafa mogla biti "potencijalno sredstvo prevencije hronične bolesti jetre". 

Kod osoba koje su umjereno konzumirale kafu uočen je 20 posto manji rizik od razvoja masne jetre i 49 posto manji rizik od smrti od neke hronične bolesti jetre u poređenju sa ljudima koji nisu pili kafu.

Incident na protestima u Srbiji: Žena gađala okupljene jajima, kamere sve zabilježile

Incident na protestima u Srbiji: Žena gađala okupljene jajima, kamere sve zabilježile

Međutim, naučnici ističu da je i u ovom slučaju ključ u umjerenosti.

Istraživanje Kenedijevog tima upućuje da najveća korist za jetru jeste kada pojedinac dnevno konzumira tri do četiri šoljice kafe.

Prva jutarnja kafa: Evo šta kofein radi organizmu u narednih šest sati

Prva jutarnja kafa: Evo šta kofein radi organizmu u narednih šest sati

Do tog su zaključka došli nakon decenija istraživanja i sakupljanja medicinskih podataka ljudi s poznatim navikama o konzumaciji ili nekonzumaciji kafe, koje su uporedili s razvojem hroničnih bolesti jetre.

Radi se o podacima iz britanske Biobanke, "opsežne biomedicinske baze podataka i važnog izvora zdravstvenih podataka o pola miliona britanskih korisnika", prenosi nationalgeographic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije