Mnogi prave grešku na samom početku: Znate li kako se pravilno sprema turska kafa?
Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mješavina, i zato nemojte da štedite na njoj - pijete je iz zadovoljstva, a ne iz prijeke potrebe!
Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da prokuha! U džezvi se voda zagrijava do tik pred ključanje, pa se sklanja s ringle.
Dio vode odljeva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu), piše Kurir...
FUP uhapsio muškarca po Interpolovoj potjernici
Promiješajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili.
Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.
Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!
Očistite staklo na rerni bez spužve i ribanja: Treba vam samo jedna 'sitnica'
Osnovne greške kod pripreme kafe:
- Previše miješanja ubija ukus;
- Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mijenja ukus kafe;
- Miješanje nakon što je kafa zakuhana, provrela i sklonjena s ringle također će izmijeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
- Ako se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuhavanja kafe.
Probajte i sami ćete se uvjeriti koliko je ukus drugačiji - bolji!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.