Mnogi prave grešku na samom početku: Znate li kako se pravilno sprema turska kafa?

6
Radiosarajevo.ba
Mnogi prave grešku na samom početku: Znate li kako se pravilno sprema turska kafa?
Foto: Pixabay / Kafa

Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mješavina, i zato nemojte da štedite na njoj - pijete je iz zadovoljstva, a ne iz prijeke potrebe!

Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da prokuha! U džezvi se voda zagrijava do tik pred ključanje, pa se sklanja s ringle.

Dio vode odljeva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu), piše Kurir...

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Promiješajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili.

Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Očistite staklo na rerni bez spužve i ribanja: Treba vam samo jedna 'sitnica'

Očistite staklo na rerni bez spužve i ribanja: Treba vam samo jedna 'sitnica'

Osnovne greške kod pripreme kafe:

  • Previše miješanja ubija ukus;
  • Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mijenja ukus kafe;
  • Miješanje nakon što je kafa zakuhana, provrela i sklonjena s ringle također će izmijeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
  • Ako se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuhavanja kafe.

Probajte i sami ćete se uvjeriti koliko je ukus drugačiji - bolji!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije