Korisno / Stručnjaci savjetuju zašto ne bi trebalo da ubijamo paukove

21. 09. 2019. u 16:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vjerovatno niste ni svjesni da su vas upravo ova stvorenja spasila zaraznih bolesti mnogo puta.

Kod nas je rasprostranjeno vjerovanje da paukove ne treba ubijati jer "donose novac u dom u kojem se nastane", ali većina ljudi ipak ih ubija.

Entomolog Met Berton savetuje da ih ne ubijate, ali ne zbog sujeverja, već iz drugih, mnogo realnijih i važnijih razloga.

"Paukovi su važan dio prirode i ekosistema, kao i drugi insekti. U domove ulaze slučajno ili na kratko, da se zaštite, dok neke vrste prosto vole toplotu i teže da pronađu dom za sebe u vašem domu, gde će živjeti i razmnožavati se.

"Većina paukova koje možete da vidite u svojoj kući bezopasni su i ne napadaju. Možda vam čak i čine uslugu, jedući druge štetočine, čak i druge paukove i komarce.

Moje kolege i ja sproveli smo malo istraživanje u 50 kuća kako bismo vidjeli koji paukovi žive u domovima. Nije bilo kuće u kojoj nije bilo pauka, a pretežno su to dvije vrste - podrumski pauk (Pholcidae) i teridide pauk, piše Prva.rs.

Iako su oni spadaju u predatore koji jedu sve što uhvate, fokusiraju se na duge insekte koji su štetni po ljude, poput komaraca koji mogu biti nosioci opasnih zaraznih bolesti. Pletu mreže u koje se hvataju drugi insekti i oslobađaju vas drugih malih napasti.

Prirodno je plašiti se pauka

Imaju puno nogu i najveći broj vrsta su otrovne, ali većina njih ima previše slab otrov da bi naštetili čoveku. Zubi većine paukova nisu dovoljno veliki ni snažni da probodu ljudsku kožu.

Čak i entomolozi se plaše paukova. Poznajem nekoliko kolega koji su uspjeli da prevaziđu svoju fobiju radeći svakodnevno sa ovim fascinantnim stvorenjima. Ako su oni mogli, možete i vi!

Zapamtite - paukovi ne dolaze da naštete vama, oni zapravo izbjegavaju ljude, veća smo prijetnja mi njima. Ujedi paukova izuzetno su rijetki, a broj opasnih vrsta je mali, poput crne udovice i smeđeg pustinjaka. Oni jesu opasni, ali su njihovi ujedi izuzetno rijetki.

Ako baš ne možete da podnesete pauka u kući, stanu, garaži ili gde ste ga već primijetili, umjesto da ga sravnite sa zemljom kao što je obično slučaj, oslobodite ga i pustite napolje. On će već pronaći sebi drugo mjesto.

Zapamtite i da ne postoji prostorija u kojoj nema nijednog pauka. Čak iako ih ne vidite, tu su oni negde, vjerujte mi", rekao je dr Met Berton.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA