Stručnjaci savjetuju zašto ne bi trebalo da ubijamo paukove

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci savjetuju zašto ne bi trebalo da ubijamo paukove
Foto: Screenshot / Presvlačenje se odvija kroz nekoliko sati

Vjerovatno niste ni svjesni da su vas upravo ova stvorenja spasila zaraznih bolesti mnogo puta.

Kod nas je rasprostranjeno vjerovanje da paukove ne treba ubijati jer "donose novac u dom u kojem se nastane", ali većina ljudi ipak ih ubija.

Entomolog Met Berton savetuje da ih ne ubijate, ali ne zbog sujeverja, već iz drugih, mnogo realnijih i važnijih razloga.

"Paukovi su važan dio prirode i ekosistema, kao i drugi insekti. U domove ulaze slučajno ili na kratko, da se zaštite, dok neke vrste prosto vole toplotu i teže da pronađu dom za sebe u vašem domu, gde će živjeti i razmnožavati se.

"Većina paukova koje možete da vidite u svojoj kući bezopasni su i ne napadaju. Možda vam čak i čine uslugu, jedući druge štetočine, čak i druge paukove i komarce.

Moje kolege i ja sproveli smo malo istraživanje u 50 kuća kako bismo vidjeli koji paukovi žive u domovima. Nije bilo kuće u kojoj nije bilo pauka, a pretežno su to dvije vrste - podrumski pauk (Pholcidae) i teridide pauk, piše Prva.rs.

Iako su oni spadaju u predatore koji jedu sve što uhvate, fokusiraju se na duge insekte koji su štetni po ljude, poput komaraca koji mogu biti nosioci opasnih zaraznih bolesti. Pletu mreže u koje se hvataju drugi insekti i oslobađaju vas drugih malih napasti.

Prirodno je plašiti se pauka

Imaju puno nogu i najveći broj vrsta su otrovne, ali većina njih ima previše slab otrov da bi naštetili čoveku. Zubi većine paukova nisu dovoljno veliki ni snažni da probodu ljudsku kožu.

Čak i entomolozi se plaše paukova. Poznajem nekoliko kolega koji su uspjeli da prevaziđu svoju fobiju radeći svakodnevno sa ovim fascinantnim stvorenjima. Ako su oni mogli, možete i vi!

Zapamtite - paukovi ne dolaze da naštete vama, oni zapravo izbjegavaju ljude, veća smo prijetnja mi njima. Ujedi paukova izuzetno su rijetki, a broj opasnih vrsta je mali, poput crne udovice i smeđeg pustinjaka. Oni jesu opasni, ali su njihovi ujedi izuzetno rijetki.

Ako baš ne možete da podnesete pauka u kući, stanu, garaži ili gde ste ga već primijetili, umjesto da ga sravnite sa zemljom kao što je obično slučaj, oslobodite ga i pustite napolje. On će već pronaći sebi drugo mjesto.

Zapamtite i da ne postoji prostorija u kojoj nema nijednog pauka. Čak iako ih ne vidite, tu su oni negde, vjerujte mi", rekao je dr Met Berton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije