Stephen Hawking: Ljudski rod neće preživjeti na Zemlji OSIM...

Radiosarajevo.ba
Stephen Hawking: Ljudski rod neće preživjeti na Zemlji OSIM...
EPA / Stephen Hawking
Na nedavno održanom predavanju koje organizuje Oxford Union, profesor Stephen Hawking izrazio je zabrinutost za opstanak ljudske vrste na Zemlji i istakao jedino moguće rješenje.

Proslavljeni fizičar održao je predavanje na debati koju organizuje Oxford Union i predstavio je veliku sliku budućnosti. 

„Naša slika univerzuma se promijenila u posljednjih 50 godina i ja sam sretan što sam mogao da doprinesem tome“, rekao je Hawking dodavši: „Činjenica da smo mi ljudi, koji predstavljamo samo osnovne čestice prirode, bili u mogućnosti da dođemo tako blizu razumijevanja zakona koji upravljaju nama i univerzumom je svakako veliki trijumf“, piše Independent.

„Mapiraćemo poziciju milion galaksija uz pomoć superračunara i bolje ćemo razumjeti naše mjesto u univerzumu“, rekao je Hawking o ambicioznim eksperimentima.

„Možda ćemo jednog dana moći da iskoristimo gravitacione talase da pogledamo unazad u srce Velikog praska“, kaže Hawking.

„Ali moramo da nastavimo da idemo u svemir zbog budućnosti ljudskog roda. Mislim da nećemo preživjeti još 1.000 godina ako ne pobjegnemo s naše krhke planete“, izrazio je zabrinutost slavni fizičar.

U posljednjih nekoliko mjeseci Hawkingova predviđanja za ljudski rod nisu nimalo ohrabrujuća.

Podsjetimo, u januaru je upozorio da razvoj nauke i tehnologije stvara nove načine i stvari koje mogu krenuti po zlu. Također, je ocijenio da samoodržive ljudske kolonije na Marsu neće biti izgrađene još 100 godina.

Nakon oštrih upozorenja, profesor Hawking je svoje predavanje završio ohrabrivanjem studenata da istražuju misterije svemira koje još nisu riješene.

Zapamtite da pogledate u zvijezde, a ne u stopala. Pokušavajte da pronađete smisao u onome što vidite, razmislite o smislu svemira. Budite radoznali. Bez obzira kako vam se život čini teškim, uvijek postoji nešto što možete da uradite i da uspijete. Bitno je da ne odustanete“, završava svoje izlaganje ohrabrujućim riječima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije