Stephen Hawking ima novu lošu poruku za čovječanstvo: Uništit ćemo sami sebe

Radiosarajevo.ba
Stephen Hawking ima novu lošu poruku za čovječanstvo: Uništit ćemo sami sebe

Slavni fizičar i kozmolog Stephen Hawking poručio je kako bi čovječanstvo moglo biti zbrisano s lica planete zbog sopstvenih izuma, i to već u narednih 100 godina.

Odgovarajući na pitanja publike na BBC Reith predavanjima, profesor je poručio kako bi naša žurba da shvatimo i unaprijedimo život putem nauke i tehnologije mogla voditi ka našoj propasti.

On je prethodno sugerirao kako je kolonizacija drugih planeta možda jedini način da ljudska vrsta preživi, ali je upozorio da bi Zemlju mogli izgubiti u velikoj katastrofi koja će se desiti prije nego što dobijemo šansu za kolonizaciju.

„Iako je šansa takve katastrofe u datoj godini niska, ona raste s vremenom i postaje sigurna, očekivana činjenica u narednih hiljadu ili deset hiljada godina“, kazao je Hawking, piše Yahoo. „No, sigurno je da nećemo uspostaviti samoodržive kolonije u narednih 100 godina i u tom periodu moramo biti posebno pažljivi.“

Nije ovo prvi put da profesor ima crne slutnje: ranije je upozorio kako bi nas AI (vještaka inteligencija, op. pr.) roboti mogli uništiti ako ih prvo ne zabranimo, a smatra i kako ima velika mogućnost da nas unište neprijateljski vanzemaljci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije