Potraga za vanzemaljcima: 'Male zelene' zajedno traže Mark Zuckerberg i Stephen Hawking

Radiosarajevo.ba
Potraga za vanzemaljcima: 'Male zelene' zajedno traže Mark Zuckerberg i Stephen Hawking

Starshot je naziv nevjerovatnog projekta, najambicioznijeg u historiji čovječanstva kada je riječ o istraživanju svemira, koji je predstavljen jučer i čiji je cilj da studira daleki svemir.

Projekt su podržali slavni fizičar Stephen Hawking, te investitori Yuri Milner i Mark Zuckerberg, a ideja je poslati nanoletjelice (mikrosatelite) daleko u svemir kako bi se istražila najdalja područja univerzuma.

Očekuje se da ćemo na ovaj način biti u prilici razotkriti najdublje tajne svemira.

Profesor Hawking je, predstavljajući projekt, kazao kako će ovo biti najveći "korak" koji pravimo u svemiru. U projektu se nadaju da će malene letjelice poslati u zvjezdani sistem Alpha Centauri, udaljen 25 biliona milja. Do Centaurija nam, s trenutnom tehnologijom, treba oko 30 hiljada godina, no u projektu se nadaju da ćemo, zbog načina na koji se pokreću nanosateliti, do tamo doći za 20 godina!

Naučnici smatraju da u ovom sistemu možda postoji i planeta slična Zemlji, pa je plan napraviti fotografije tog svijeta u nadi da ćemo pronaći život negdje drugdje u svemiru.

Yuri Milner je otkrio da će letjelice pokretati nešto slično jedru, koje bi "pokretala" laserska zraka, te da će se kretati 20 posto od brzine svjetlosti. Sateliti bi bili napravljeni da naučnicima na Zemlji šalju fotografije i druge podatke.

Za izradu jedne letjelice, kako pretpostavljaju, trebalo bi im oko nekoliko stotina hiljada dolara.

Alpha Centauri, vidimo se uskoro...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije