Šta se dešava u organizumu kada popijete Viagru

Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u organizumu kada popijete Viagru
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Erektilna disfunkcija pogađa čak 50 odsto muškaraca starijih od 40 godina, bilo da su uzrok ljekovi, loša cirkulacija ili nezdrave životne navike. Mnogi od njih okreću se ultimativnom lijeku u obliku “čarobne” plave tabletice.

Ako vas zanima kako tijelo reaguje na Viagru i šta se zapravo događa iz minuta u minut nakon što tabletu popijete s vodom, postoji odgovor. Stručnjaci su za Daily Mail detaljno objasnili proces koji je nekim muškarcima zastrašujući, a drugima spasonosan.

Prvih 12 minuta

Toliko je potrebno da se lijek apsorbuje, a oko 20 posto muškaraca već će u ovom razdoblju dobiti erekciju. U vaskularnom sistemu, CGMP – nukleotid, izaziva opuštanje i širenje vena, što olakšava cirkulaciju, a lijek trenutno putuje kroz vene. Ali, među onima koji odmah dobiju erekciju moguć je i placebo efekt, jer upravo to očekuju.

Nakon 27 minuta

Ako nema promjena u prvih 15 minuta, erekcija će obično uslijediti kroz otprilike pola sata. U tom vremenu lijek povezuje enzim PDE5, koji rastvara CGMP i normalizuje protok krvi. Tada je veća količina CGMP-a dostupna u venama, što omogućuje veći protok krvi u penis. Prosječno vrijeme pojave reakcije na Viagru iznosi 27 minuta nakon uzimanja. Ipak, stručnjaci ističu da je to samo prosjek, zato ne treba brinuti ako se reakcija pojavi 10-ak minuta prije ili poslije.

Nakon 57 minuta

Ovo je razdoblje u kojem je Viagra dosegla svoj “maksimalan erektilni” potencijal. Lijek doseže svoju najveću koncentraciju u krvi pa se upravo zbog toga preporučuje uzeti tabletu od pola sata do sat vremena prije polnog odnosa.

Nakon četiri sata

Na svaka četiri sata koliko lijek bude u organizmu, učinci se smanjuju za 50 odsto, ali stručnjaci ističu da je seks i dalje moguć. U prva četiri sata moguća je stalna erekcija, dok se ona poslije može javljati i nestajati.

Nakon 10 sati

Čak i nakon 10 sati, stručnjaci su utvrdili da muškarci i dalje mogu lakše postići erekciju. Nakon 10 sati erekcija u prosjeku traje 23 minuta, dok je nakon 12 sati prosječno trajanje erekcije 16 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije