Šta noćne more govore o našem unutrašnjem stanju? Najčešća su ova dva stanja

0
Radiosarajevo.ba
Šta noćne more govore o našem unutrašnjem stanju? Najčešća su ova dva stanja

Svi smo barem jednom doživjeli noćne more koje nas mogu progoniti dugo nakon buđenja. Bez obzira bježimo li od nepoznatog neprijatelja ili se borimo za zrak, takvi snovi često izazivaju snažne emocionalne reakcije. Šta oni zapravo znače i na što ukazuju?

Prema portalu Psychology Today, razumijevanje značenja noćnih mora može pružiti važne uvide u naše emocionalno, fizičko i psihološko stanje. Noćne more mogu biti znak neriješenih sukoba ili stresa u stvarnom životu, a tumačenje tih snova pomaže nam da bolje razumijemo što nam naše tijelo i um poručuju. Postoje dvije vrste snova koje su najučestalije kod ljudi, snovi o proganjanju i snovi o gušenju. I navodno imaju svoje značenje.

Snovi o proganjanju

Jedan od najčešćih scenarija noćnih mora uključuje proganjanje. Ovi snovi obično uključuju bijeg od nepoznatog progonitelja, prijeteće životinje ili čak nejasne sile. Bez obzira koliko brzo trčimo, progonitelj nam se neprestano približava, izazivajući snažan osjećaj opasnosti.

Stigla prava jesen: Hladna noć u Sarajevu i prazne ulice grada

Stigla prava jesen: Hladna noć u Sarajevu i prazne ulice grada

Prema studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Psychology, ovakvi snovi mogu biti povezani sa stvarnim sukobima u međuljudskim odnosima. Istraživači objašnjavaju ove snove kroz teoriju simulacije prijetnji, prema kojoj snovi imaju evolucijsku ulogu simuliranja opasnih situacija kako bi nas pripremili za stvarne prijetnje.

Kada osoba doživljava napetost u društvenim interakcijama, um može simulirati scenarije proganjanja kako bi obradio te emocionalne prijetnje. Ova simulacija ne služi samo kao psihološki alat za suočavanje s anksioznošću, već i kao evolucijski mehanizam za preživljavanje. U prošlosti je proganjanje predstavljalo fizičku prijetnju, dok danas prijetnje često dolaze u obliku emocionalnih i društvenih izazova, koje naš um obrađuje kroz snove.

Snovi o gušenju

Snovi o gušenju, iako jednako uznemirujući, često uključuju osjećaj nemogućnosti disanja ili borbu za zrak. U tim snovima možemo osjetiti nevidljivu silu koja pritišće prsa, biti zarobljeni u zatvorenom prostoru ili potopljeni pod vodom bez mogućnosti izroniti na površinu.

Studija izraelskih istraživača, također objavljena u Frontiers in Psychology, otkrila je da su snovi o gušenju često povezani s psihološkim stresom u budnom životu, kao i s poremećajima spavanja. Osobe koje imaju respiratorne probleme, poput apneje ili drugih poteškoća s disanjem, češće prijavljuju ovakve noćne more.

Istraživači su također otkrili da paraliza sna može biti povezana s osjećajem gušenja u snovima. Tokom paralize sna, osobe često doživljavaju osjećaj nemogućnosti kretanja, uz zastrašujuće halucinacije o prisutnosti koja im pritišće prsa i otežava disanje. Ovaj fenomen dodatno pojačava osjećaj straha i nelagode u snovima.

Iako su noćne more uznemirujuće, one nam mogu pružiti važne informacije o našem unutarnjem stanju. Razumijevanje poruka koje nam šalju može nam pomoći u suočavanju s emocionalnim izazovima i smanjenju stresa u stvarnom životu, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije