Šta nam naljepnice na voću mogu otkriti ako obratimo pažnju na njih

0
Radiosarajevo.ba
Šta nam naljepnice na voću mogu otkriti ako obratimo pažnju na njih
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Kupovina / Ilustracija

Međunarodna federacija standarda za proizvode, globalna industrijska grupa, regulira i dodjeljuje naljepnice i kodove, a postoji i postupak odobrenja koji se odvija prije nego što proizvod dobije naljepnicu.

Ako ste pretpostavili da je naljepnicama na kruškama ili paprikama jedina svrha skener cijena na kasi u trgovini, bili ste u krivu, više je od toga.

Naljepnice za proizvode važne su za trgovački lanac, od pakiranja i otpreme do isporuke i prodaje u trgovini mješovitom robom. Također mogu biti od pomoći potrošačima. Ali morat ćete znati kako dekodirati brojeve da biste razumjeli šta brojevi znače, piše Huffpost

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Zašto proizvodi to imaju?

Međunarodna federacija standarda za proizvode, globalna industrijska grupa, regulira i dodjeljuje naljepnice i kodove. Postoji i postupak odobrenja koji se odvija prije nego što proizvod dobije naljepnicu.

Šta milioni Amerikanaca jedu umjesto mesa: Snimak iz tvornice bi vam mogao prisjesti...

Šta milioni Amerikanaca jedu umjesto mesa: Snimak iz tvornice bi vam mogao prisjesti...

"Međunarodna federacija za proizvodne standarde dodjeljuje naljepnice i kodove na temelju podnositelja zahtjeva koji ispunjavaju zahtjeve i primaju podršku od raznih udruženja proizvođača širom svijeta", objasnila je Brianna Shales, direktorica marketinga u Stemilt Growers koja također radi u Odboru za identifikaciju proizvoda za Međunarodno udruženje za svježe proizvode.

Ove su oznake način za prepoznavanje proizvoda, praćenje inventara i mogu razlikovati sortu kao i zemlju porijekla.

"Naljepnice se koriste na svim vrstama voća i povrća u svrhu identifikacije", rekao je Jeff Salchenberg, voditelj programa i kategorije proizvoda za New Seasons Market.

Najčešće na bananama, ali često i na drugim komadima voća, naljepnice na kori su nešto što većina ljudi niti ne pogleda, već instinktivno skida prije jela. Čak i ako ih primijete, rijetko ko zna što te deklaracije znače.

Naljepnica s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, nego pet - od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog uzgoja. Takva deklaracija garancija je uzgoja bez gnojiva i pesticida. Naprimjer, organski uzgojene banane nose broj 94011.

Sok od ovog voća skup je kao zlato, a sada je idealno vrijeme za njegovu sadnju

Sok od ovog voća skup je kao zlato, a sada je idealno vrijeme za njegovu sadnju

Prva cifra na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija te predstavlja voće koje je genetski modificirano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvijek cifra 8. Takve banane imaju na sebi broj 84011.

Kako to pomaže pošiljateljima i onima koji pakiraju?

"Pomaže nam da isporučimo pravi proizvod kupcu i osiguravamo da su opremljeni da ga provedu kroz svoje zalihe i prodajne sisteme", rekao je Shales.

Ako nešto pođe po zlu ili dođe do opoziva, ove oznake čine tikvicu ili krompir lakšim za praćenje.

"Porijeklo i kod serije alati su za sigurnost hrane koji omogućavaju prodavačima da pronađu proizvode uključene u određenu seriju ili pošiljku u slučaju povlačenja", rekla je Annie Myers, vlasnica Myers Produce, regionalne transportne firme u vlasništvu žene.

Kako naljepnice pomažu trgovinama mješovitom robom? Kada kamioni puni voća i povrća stignu u trgovinu, naljepnice pružaju informacije o sorti, cijeni i mjestu porijekla.

"Oni pomažu blagajnicima i samouslužnim kasama da tačno identificiraju artikle prema broju na naljepnici koji je dodijeljen određenom voću ili povrću", objasnio je Salchenberg.

Oglasila se inspekcija o zabrani uvoza mandarina u BiH iz Hrvatske: Pronađen opasni pesticid

Oglasila se inspekcija o zabrani uvoza mandarina u BiH iz Hrvatske: Pronađen opasni pesticid

"Recimo jabuke. Trgovina mješovitom robom može imati mnogo vrsta jabuka za prodaju - fidži, zlatni delišec, granny smith, domaća, jonagold, ida red. Neistreniranom oku možda ih je teško razlikovati (naročito između organskih i konvencionalnih), ali brojke će pomoći. Oni su važni za prepoznavanje vrsta i sorti proizvoda i pomažu u prodaji voća i povrća po ispravnoj cijeni", rekao je Shales.

Kako možete znati je li organsko ili konvencionalno?

Jeste li spremni dešifrirati naljepnicu proizvoda na avokadu i mangu? Količina cifri nije slučajna; daju vam naslutiti kako je uzgojeno.

"PLU-ovi (price look up) su četiri ili pet cifri", rekao je Salchenberg. "Četverocifreni PLU znači da je proizvod uzgojen konvencionalno, a peterocifreni PLU koji počinje s brojem 9 predstavlja certificirani organski proizvod."

Brojevi se koriste globalno. Dakle, bez obzira gdje se nalazite u svijetu, možete shvatiti što kod znači. "Dakle, 4011 je žuta Cavendish banana svugdje", rekao je Salchenberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije