Banane treba prvo oprati pa onda oguliti, evo zašto

0
Radiosarajevo.ba
Banane treba prvo oprati pa onda oguliti, evo zašto
Foto: Pexels / Banane

Kore banane ili avokada i drugog voća s debelom vanjskom površinom osjetljive su na bakterije koliko i mekše voće i povrće, kažu.
 
Vjerojatno ne biste zagrizli jabuku ili stavili nekoliko bobica grožđa u usta, a da ih prije toga ne operete.

No, šta je s voćem s debelom korom koja se guli, poput banana ili avokada? Prema stručnjacima za sigurnost hrane, i ono se treba prati. "Voće koje ima debelu koru treba oprati čistom tekućom vodom, čak i ako je namjeravate baciti", rekla je za HuffPost direktorica komunikacija prehrambene tehnologije pri Međunarodnom vijeću za informacije o hrani, Tamika Sims.

"To je najbolja praksa u sigurnom rukovanju hranom kako bi se smanjio prijenos prljavštine i mikroba koji se mogu nalaziti na kori voćke." I dok prljavština može biti vidljiva, Sims kaže da zaostali pesticidi ili mikrobi poput salmonele ili kampilobaktera nisu nužno vidljivi, a mogu prouzročiti bolesti koje se prenose hranom. "Zbog toga sve namirnice treba prati prije jela, čak i one organske koje gulite.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"Kore banane ili avokada i drugog voća s debelom vanjskom površinom jednako su osjetljive na bakterije kao i mekše voće i povrće s nježnijom korom", rekao je Trevor Craig, stručnjak za sigurnost hrane i korporativni direktor tehničke obuke iz Microbac Laboratories koji kaže i da je američka agencija za hranu i lijekove na kori avokada lani pronašla listeriju i salmonelu.

Šta se dešava vašem tijelu ako pojedete tri banane dnevno?

Šta se dešava vašem tijelu ako pojedete tri banane dnevno?

Iako deblja kora otežava bakterijama i prljavštini ulazak u samu voćku, prema Craigu, kad režete avokado ili bananu, nožem ih možete gurnuti  na jestivo meso i kontaminirati ga, a pranje smanjuje tu vjerovatnoću. "Pranje voća nije savršen proces i ne čini ga sterilnim, ali možete smanjiti rizik, kao i ukloniti pijesak, štetočine, pesticide i voštani sloj."

Zbog toga i glavni kuhar kulinarskih umjetnosti sa Instituta za kulinarsko obrazovanje Joshua Resnick pere sve namirnice koje će narezati, čak i one koje se gule, poput mrkve ili luka. "Nikada ne znate kroz što su ti proizvodi prošli", dodao je. "Čak i da su samo stavljeni u sanduk i odvezeni na tržnicu, mogli su doći u kontakt sa svim vrstama prljavštine i zagađivača. Prema njemu, tekuća voda je sve što trebate za pranje bilo koje vrste proizvoda i nema potrebe koristiti posebna sredstva za pranje, sapun ili deterdžent, a nikako ne treba koristiti izbjeljivače i proizvode za dezinfekciju.

Ilustracija
FOTO: Pixabay: Ilustracija

"Eventualno možete za prskanje hrane koristiti razrijeđenu otopinu sirćeta od jednog dijela sirćeta na četiri dijela čiste vode", kaže Craig. "To će pomoći ubiti neke bakterije i neće ostaviti loš okus ili moguće opasne hemikalije na vašoj hrani." Ako pak primijetite prljavštinu na proizvodima poput krompira, stručnjaci savjetuju upotrebu kuhinjske krpe ili četke za povrće kako biste ih dobro izribali. Evo što još kažu:

  • Čuvajte i pripremajte voće i povrće odvojeno od sirovog mesa, peradi i plodova mora, što znači da daske za rezanje i noževe također treba koristiti odvojeno.
  • Ohladite i zamrznite voće i povrće u zatvorenim posudama unutar dva sata od rezanja, guljenja ili kuhanja.
  • Uvijek držite posuđe, radni prostor i ruke čistima kako ne biste ništa unakrsno kontaminirali.
  • Da budete sigurni, sve namirnice operite, piše Večernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije