Savjeti / Sprej protiv leda možete napraviti i sami: A koliko dobro čisti auto?

30. 11. 2019. u 16:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 9

Da sredstva za odleđivanje stakla nisu baš tako efikasna kako na prvu pomislimo znaju svi koji su ih isprobali na malo ozbiljnije zaleđenim staklima svog automobila. Upravo to bi nas moglo čekatii ovog vikenda s temperaturama koje će se spustiti nekoliko Celzija ispod nule.

Brzo i efikasno odleđivanje testirana sredstva pružaju samo kada se radi o tipično jutarnjem mrazu. Na temperaturi od -5 °C stakla su bila odleđena već nakon desetak sekundi. No ako se radi o samo malo debljem sloju leda, primjerice 1-2 milimetara, deset sekundi će se lako pretvoriti deset minuta čekanja iako ste potrošili gotovo pola boce spreja. Dovoljno vrijeme da i samo uz pomoć grijanja automobila postignete isti efekt, a s obzirom na cijenu spreja, grijanje je i jeftinije jer ćete potrošiti samo marku, dvije goriva.

Ipak, ako se uhvatite u koštac s debljim ledom najbolje je kombinirati sve tri metode. Prvo upaliti grijanje auta, zatim poprskati stakla te se nakon minute, dvije baciti na struganje leda plastičnom strugalicom. Zbog toga što ste već djelomično otopili ili oslabili strukturu leda struganje će biti mnogo brže i lakše.

Sredstva za odleđivanje možete kupiti i bilo kojem većem supermarketu ili specijaliziranoj trgovini auto dijelovima i opremom. Dolaze u raspršivaču s pumpicom ili u obliku spreja. Iako je njegova upotreba napornija jer stalno morate stiskati pumpicu, raspršivač je isplativija investicija jer u njemu u pravilu ima osjetno više sredstva nego u boci spreja.

Osim toga troši se sporije, a na testu su ovakva sredstva u pravilu osjetno bolje otapala led. Glavna djelatna supstanca svih proizvoda je alkohol, a česti sastojak je i etilen glikol, toksično otapalo koje se koristi i u antifrizu. Stoga su sva sredstva vrlo štetna za zdravlje ako se udahnu ili unesu u usta pa ih je potrebno čuvati daleko od dohvata djece što je u autu često vrlo teško. Sprejevi uz te sastojke imaju i potisni plin i lako su zapaljivi i zbog toga su raspršivači ekološki gledano u maloj prednosti pred sprejevima. Ova sredstva su najskuplja metoda odleđivanja.

Maksimalno efikasna su samo kada se radi o vrlo tankom sloju leda, u principu mraza. Za deblji led koji nastaje padanjem ledene kiše ili otapanjem pa ponovnim zamrzavanjem snijega na autu bolje ih je uopće ne koristi.

Klasičnim metodama, odnosno grijanjem auta u kombinaciji sa struganjem uštedjet ćete osjetan iznos novca. Ipak i sa strugalicom valja biti oprezan. Ne smije se biti previše agresivan da se ne ogrebu stakla, a također treba paziti da strugalica nije oštećena. Nikako ne koristiti metalne strugalice ili priručna sredstva poput kutije za CD, lične karte ili bankovne kartice.

Priručno sredstvo za otapanje leda možete napraviti i sami kod kuće i tako osjetno uštedjeti. Litru 96 postotnog alkohola koju ste prethodno kupili u apoteci pomiješajte s vodom u omjeru 1:1 i tako ćete dobiti dvije litre podjednako efikasnog sredstva po cijeni od oko 3,5 KM za pola litre. To je jeftinije od gotovo svih sredstava za odleđivanje.

Iako je sol vrlo djelotvorna u otapanju leda nikada je nemojte koristiti pa automobilu, niti u krutom stanju ili u obliku neke otopine. Sol je izuzetno korozivna i vrlo brzo će nepovratno oštetiti metalne dijelove automobila. Također se ne smije koristiti niti vruća voda jer njenim prolijevanjem na zamrznuto staklo vrlo lako može doći do pucanja stakla i štete od nekoliko stotina KM.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA