Skulptura podijelila javnost: Da li ovo stvarno liči na kraljicu Elizabetu?

1
Radiosarajevo.ba
Skulptura podijelila javnost: Da li ovo stvarno liči na kraljicu Elizabetu?
Foto: YouTube/Screenshot / Kraljica Elizabeta i princ FIlip dobili svoje biste

Novootkrivena skulptura kraljice Elizabete II , princa Filipa i dva korgija u Sjevernoj Irskoj , namijenjena odavanju počasti preminulom monarhu, naišla je na pomiješane kritike javnosti.

Dok je lokalno vijeće izjavilo je da bronzanu statuu kraljice "toplo primila većina onih koji su je lično vidjeli", neki su je na društvenim mrežama ismijavali jer ne liči na nju.

"Mogao bi biti bilo ko", napisao je jedan komentator na Facebook objavi iz vijeća najavljujući otkrivanje statue. Drugi je napisao da je skulptura bila "prekrasna", ali da nije "izgledala kao naša pokojna kraljica niti predstavljala kako se uvijek odijevala".

Hitno zasjedao Štab civilne zaštite HNK: Objavili su detalje evakuacije i do kad se mora provesti

Hitno zasjedao Štab civilne zaštite HNK: Objavili su detalje evakuacije i do kad se mora provesti

Iako je vijeće ograničilo komentare na njegovu originalnu objavu, debata se proširila na X, ranije poznat kao Twitter, gdje su slike skulpture prikupile stotine hiljada pregleda, a nekoliko korisnika ju je uporedilo sa zloglasnom bistom Cristiana Ronalda. "Čak je i korgi zbunjen", napisao je drugi korisnik.

Skulpturu, među prvim radovima koji obilježavaju pokojnu kraljicu u Ujedinjenom Kraljevstvu, izradio je umjetnik Anto Brennan po narudžbi Antrim i Newtonabbey Borough Council. Postavljen je u vrtovima zamka Antrim, oko 30 kilometara sjeverno od Belfasta, a predstavljen je u petak.

Kakav je odnos Donald Trump imao sa kraljicom Elizabetom? Posebno se osvrnuo na princa Harryja

Kakav je odnos Donald Trump imao sa kraljicom Elizabetom? Posebno se osvrnuo na princa Harryja

Prikazuje Elizabetu kako gleda u daljinu, obučena u suknju od tvida, gumene čizme, karirani prsluk i maramu, sa torbicom koja joj visi na lijevoj ruci i dva njena poznata korgija kraj nogu. Iza nje stoji lik njenog muža, Filipa, sa rukama na leđima.

Vijeće je priznalo da "umjetnost ponekad može izazvati različita mišljenja", ali je rekla da je "posebno zadovoljan načinom na koji skulptura dopunjuje svoje okruženje, stojeći pored kipa princa Philipa, vojvode od Edinburga, i u pratnji dvoje s ljubavlju izrađenih korgija".

Elizabeta, koja je umrla 2022. godine, bila je jedna od najfotografisanijih ljudi na svijetu i bila je tema hiljada slika i skulptura. Zbog toga je tokom godina bilo nekoliko kontroverznih prikaza nje i drugih članova britanske kraljevske porodice.

Portret Catherine , princeze od Walesa koji se pojavio na naslovnici časopisa Tatler ranije ove godine, na sličan je način podijelio mišljenja u medijima i na internetu, pri čemu ga je jedan kritičar opisao kao "nepodnošljivo loš", a drugi ga je nazvao "lijepim".

U međuvremenu, prvi službeni portret kralja Charlesa III od njegove krunidbe također se pokazao kontroverznim, sa svojim prikazom monarha na vatreno crvenoj pozadini koja ga, čini se, gotovo cijeloga proguta.

I slavno, 2000. godine Lucian Freud je naslikao portret kraljice koji je izgledao suprotnost ranijim, romantiziranim njezinim prikazima, i podijelio je i kritičare i javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije