Šest mitova o suncu: Da li suncobran zaista štiti

Radiosarajevo.ba
Šest mitova o suncu: Da li suncobran zaista štiti
Pixabay / Ilustracija
Ako mislite da ćete se zaštititi od sunca ako na plažu dođete sa suncobranom, promislite opet.

CNN donosi šest mitova o suncu u koje treba prestati vjerovati.

Mit 1: Sve je dobro ako ne izgorite

Čak i ako ste samo jednom bili neoprezni i dobili opekotine, time ste udvostručili šanse da dobijete rak kože. "A u opasnosti ste i čak i ako niste izgorjeli, bez obzira na boju kože. Svako tamnjenje oštećuje vašu kožu", upozorava predsjednik Američkog društva za rak, Martin Weinstock.

Mit 2: Suncobran vas štiti

Suncobran nije potpuno otporan, posebno jer pijesak reflektira 17 posto UV zračenja. Ipak, uvijek je bolje ostati u hladu, samo se pobrinite da se namažete kremom za sunčanje.

Terry Slevin, direktor Cancer Councila iz Australije, stručnjak za rak i javno zdravstvo u zemlji u kojoj su zračenja najjača, kaže da suncobran ne može štititi od indirektnih zraka koje se odbijaju od površine koja vas okružuje (pijesak, voda, beton...). Kada bi to preračunali u zaštitne faktore, suncobran je kao krema s minimalnom zaštitom, te čak i manje ako ste bliže vodi i pijesku.

Mit 3: Sunce ne prolazi kroz prozore

U stvarnosti, staklo sprečava prolazak samo UVB zrake, ali UVA zračenja i dalje mogu ući. Zato odrasli nekada imali više pjegica na jednoj strani lica, jer sunce obično udara u tu stranu njihovog automobila dok voze.

"Da biste se zaštitili, nanesite kremu na sva izložena mjesta prije ulaska u vozilo", poručuje Anthony Mancini, šef pedijatrijske dermatologije u čikaškoj bolnici Children's Memorial.  

Mit 4: Zbog previše zaštitne kreme, gubimo vitamin D iz sunca

Američka akademija za dermatologiju i Fondacija za rak kože tvrde da djeca i odrasli dobivaju dovoljno ovog vitamina kroz hranu bogatu njima, poput mlijeka i narandžinog soka. Čak i ako koristite kremu, male količine UV zračenja prolaze u vašu kožu i dobivate vitamin D.

Mit 5: Ako je vani oblačno, ne treba vam krema za sunčanje

Čak 80 posto UV zraka može proći kroz oblake, pa i tokom zime. Posebno se pripazite ako ste na zimskom odmoru. Što ste na većoj visini, više ste izloženi suncu.

Mit 6: Osamdeset posto oštećenja kože zbog sunca dešava se prije 18. godine

Morate štititi kožu vaše djece, ali i vašu, jer oštećenja nastaju tokom cijelog života. Djeca uvijek gledaju šta njihovi roditelji rade, stoga ako im budete savjetovali da se namažu, a sami to ne budete radili, teško da će vas poslušati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije