Sedam super trikova s deterdžentom za veš: Evo šta sve čisti

0
Radiosarajevo.ba
Sedam super trikova s deterdžentom za veš: Evo šta sve čisti
Foto: Pixabay / Ilustracija

Deterdžent za veš, tekući ili praškasti, možete iskoristiti za pranje podova, čišćenje i odčepljivanje odvoda te za pranje automobila, ističu stručnjaci. No, koristite malu količinu i blaži deterdžent. 

1. Za odčepljivanje odvoda

Prije nego pozovete vodoinstalatera radi začepljenog odvoda, uspite u njega 1/4 šalice tekućeg deterdženta i dolijte lonac s 3,5 do 4,5 litara kipuće vode. Vruća voda i skliski deterdžent trebali bi doprinijeti tome da se odvod brzo odčepi. 

2. Višenamjensko sredstvo za čišćenje

Popularna Go Clean Company preporučuje ovo kao rješenje za niz površina u domu: Pomiješajte 1/3 šalice varikine, dodajte oko 4 litre vode i jednu žličicu deterdženta za rublje u prahu. Ovu mješavinu možete iskoristiti za to da prebrišete zidove, površine u kupaonici, kao i niz drugih u stanu.

3. Za presvlake i tepihe

Logično je da deterdžent koji je dizajniran da skida mrlje s odjeće, ima isti učinak i na presvlake na namještaju i tepih. Jednostavno, nanesite malo suhog deterdženta na mrlju, pa ga nježno istrljajte vlažnom krpom da uđe u mrlju. Ostavite da djeluje 5 do 10 minuta, pa isperite.

4. Pranje automobila

Prašak za rublje odlično će očistiti prljavštinu s vašeg automobila, no pazite da ga ne koristite previše. Dovoljna je jedna žličica na kantu vode. Vodite računa da koristite blagi deterdžent, kako ne bi oštetio lak na automobilu.

5. Pranje podova

Enzimi iz deterdženta za rublje odlično će očistiti podove. Upotrijebite malu kašiku deterdženta na kantu vode, s tim da dobro ocijedite mop prije nego njime obrišete pod.

6. Za rešetke pećnice

Stavite ih u kadu ili veliku kantu i napunite vrućom vodom dok ih posve ne potopite, pa dodajte 3/4 šalice deterdženta za pranje rublja i pustite da odstoji preko noći. Zatim očistite masnoću i prljavštinu skinite spužvom ili četkom.

7. Za skidanje mrlja

Mrlje poput trave i krvi na odjeći ili predmetima od tkanine mogu se prethodno obraditi deterdžentom za pranje rublja. Ulijte tekući deterdžent direktno na mrlju, pa nježno protrljajte tkaninu četkicom za zube s mekanim vlaknima. Zatim operite odjeću kao i obično, prenosi Microsoft News.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije