Sedam savjeta kako da putujete za male pare

Radiosarajevo.ba
Sedam savjeta kako da putujete za male pare
Imate ogromnu želju za putovanjem ali ne i ogroman budžet, onda se pripremite za detaljan 'market research'.

Nadamo se da će vam savjeti Lolamagazina i prijedlozi aplikacija biti od velike pomoći, jer nema putnika koji ne postavlja sledeća pitanja kada se odluči na odlazak u stranu zemlju.

Kako ići?

Odlučili ste posjetiti željenu destinaciju ali niste sigurni kako najjeftinije otići tamo. U slučaju da putujete avionom, onda trebate biti pažljivi pri kupovini avionske karte. Zaboravite na turističke agencije jer one uzimaju procenat za sebe te je karta u startu skuplja.

Kartu rezervišite sami i to korištenjem sajtova (aplikacija) kao što su Momondo ili Expedia. Ovi sajtovi vam pružaju mogućnost poređenja letova te jasno možete vidjeti koja opcija vam je najjeftinija.

Također, isti letovi su skuplji na određene dane, te je kartu najbolje kupiti vikendom ili utorkom, jer su tada najjeftinije. Ako putujete u veliki grad koji ima više aerodroma, uvijek provjerite letove za manje aerodrome jer su ti letovi uvijek povoljniji.

U slučaju da idete autobusom, provjerite različite ture i usporedite da li vam je jeftinije ići direktno na željenu destinaciju ili vam je bolje presjedati u nekom gradu na putu ka vašoj destinaciji.

Gdje se smjestiti?

Kada imate kartu u džepu, vrijeme je za pronalazak smještaja. Najbolji sajtovi za smještaj su Booking i Airbnb. Iako nam je Booking aplikacija svima poznata i mnogima se ne čini kao povoljna opcija, ipak ovaj sajt ima svoje tajne.

Obavezno pratite popuste koje Booking nudi, te ugrabite šansu kada su popusti i do 50 posto. Ali to nije sve, kada mnogo koristite Booking aplikaciju i rezervišete razne hotele, postanete genius član kojem su svi hoteli jeftiniji nego normalnim članovima ovog sajta.

Zbog ove mogućnosti podijelite svoj account sa porodicom i prijateljima, te koristite isti da bi što više putovanja bilo rezervisano sa jednog profila. Preko Airbnb-a možete pronaći veoma povoljne privatne sobe ili stanove. Ovaj sajt je idealan kada putujete u većem društvu.

Gdje jesti?

Definitivno izbjegavajte turistička mjesta i idite u lokalne restorane i markete za koje mnogi turisti ne znaju. Da bi pronašli te tipove restorana, važno je da dobro pretresete internet i isčitate blogove i forume ljudi koji žive na destinaciji gdje putujete.

Blogovi lokalaca su uvijek korisni i interesantni, te nude nevjerovatne savjete i ideje. Kada ste u restoranu, ponašajte se kao lokalac (u slučaju da znate jezik tog područja), i obavezno naglasite konobaru kako vas turisti nerviraju, te vas konobar neće zeznuti i povećati cijenu, jer ste njihovi.

Gdje piti?

Kada birate barove, opet se posavjetujte za lokalnim blogovima. Bilo da idete na romantično putovanje sa partnerom ili ludo putovanje sa društvom, uvijek je dobro spakovati i bocu omiljenog pića.

Jednu flašu alkohola slobodno možete spakovati u kofer koji ide u avion (osim ako putujete u neku od islamskih država).

Kako obići muzeje?

Karte za muzeje znaju biti paprene, pogotovo kada se uzimaju neposredno pred ulazak u muzej. Najbolje je karte kupiti unaprijed, putem interneta. To vam daje mogućnost da uporedite cijene karata te se odlučite za najpovoljniju.

Najbolja aplikacija za putovanja je Viator koja vam nudi nevjerovatne i neobične ture i ekskurzije u skoro svakom gradu na svijetu. Također, ova aplikacija često nudi karte za muzeje i to dosta povoljnije nego ostali sajtovi.

Kako se kretati?

Kada ste na željenoj destinaciji iskoristite mogućnost šetanja i obilaska grada pješke. U slučaju da vam se ne šeta ili je grad ogroman, izajmite lokalne bicikle koji skoro svaki veći grad u Evropi nudi.

Bicikli su skoro pa besplatni, te se aktivacija plaća oko jednog eura u većini gradova. Također, lokalni autobusi su veoma povoljni.

Gdje kupiti suvenire?               

Suvenire nikada ne kupujte direktno na trgu grada ili uz turističku atrakciju, već u distriktima koji su malo udaljeniji od centra.

U slučaju da grad ima svoj lokalni market na kojem se moguće cjenkati, onda je to idealno šoping mjesto za vas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije