Ovo je naš praprapra... deda Saccorhytus: Pogledajte najstarijeg pretka ljudi

Radiosarajevo.ba
Ovo je naš praprapra... deda Saccorhytus: Pogledajte najstarijeg pretka ljudi
/ Ovo je pradeda! Foto: Cambridge University
Tim međunarodnih istraživača otkrio je najstarijeg pretka ljudi – s još nekoliko drugih vrsta.

Fosilski tragovi bića, starog 540 miliona godina, kako su saopćili, izuzetno su očuvani. Riječ je o morskoj životinji koja je bila najranija karika na evolucijskom putu koji je vodio do riba, a onda i do ljudi.

Detalji otkrića iz centralne Kine objavljeni su u magazinu Nature.

Naš prapraprapraprapra... deda zove se Saccorhytus i najprimitivniji je primjer kategorije životinja koje se zovu deuterostomi, zajednički preci velikog broja vrsta, uključujući i kičmenjake.

Deda Saccorhytus bio je velik tek jedan milimetar i živio je između zrna pijeska na morskom dnu. Kako naučnici pretpostavljaju, životinjica je jela hranu i izbacivala ostatke na isti otvor.

Za otkriće je odgovoran međunarodni tim istraživača, iz Velike Britanije, Kine i Njemačke, a među njima je bio i profesor Simon Conway Morris, sa Cambridge univerziteta, koji je za BBC rekao: „Kada ga posmatrate samo golim okom, ovaj fosil izgleda kao majušno crno zrno, ali pod mikroskopom detalji postaju fascinantni. Smatramo da su prvi deuterostomi preci brojnih vrsta, uključujući i ljude. A svi deuterostomi su imali zajedničkog pretka i mi mislimo da je ovo on.“

Degan Shu, s Univerziteta u Xi'Anu, iz Shaanxi provincije u Kini, gdje su fosili nađeni, kazao je kako nam deda Saccorhytus daje fascinantan uvid u prve nivoe evolucije grupe od koje su nastale ribe, a onda i mi, ljudi.

Saccorhytus je bio pokriven s tankom, fleksibilnom kožom i mišićima, pa naučnici smatraju da se pomjerao tako što je radio kontrakciju mišića i „vrpoljio se“.

Najznačajnija karakteristika našeg prapraprapra... dede bila su ogromna usta, a istraživači smatraju da je čak i jeo druga mala bića. Struktura njegovog malog tijela, također, sugerira da je ovo vrlo rana verzija škrgi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije