Savjeti WHO za osobe koje su imale COVID: Šta ako dođe do gubitka daha

Radiosarajevo.ba
Savjeti WHO za osobe koje su imale COVID: Šta ako dođe do gubitka daha
Foto: Medical News / Ilustracija

U Bosni i Hercegovini, od 5. marta - kada smo imali prve osobe kod kojih je potvrđena zaraza novim sojem koronavirusa - pa do danas, 14.830 ljudi oporavilo se od bolesti koju ovaj virus uzrokuje, infekcije COVID-19.

Aktivnih slučajeva, prema današnjem izvještaju Ministarstva civilnih poslova naše zemlje, imamo 6.120. 

Ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Bosni i Hercegovini podijelio je nekoliko savjeta za one koji su se oporavili od COVID-a, istaknuvši kako se često dešava da se nakon bolničkog liječenja ove infekcije javlja osjećaj gubitka daha.

"Gubitak snage i kondicije dok vam nije bilo dobro i sama bolest mogu dovesti do gubitka daha. Osjećaj gubitka daha može dovesti do toga da se osjećate tjeskobno, a to može još više otežati disanje", navode iz WHO.

Poručuju, kako bi trebalo pomoći to da ostanemo smireni i naučimo najbolji način za upravljanje dahom.

"Gubitak daha bi se trebao poboljšati kako polako povećavate svoje aktivnosti i vježbajte, ali u međuvremenu vam mogu pomoći položaji ispod da prevaziđete te probleme", poručili su.

"Ako počnete osjećati ozbiljan nedostatak zraka a stanje vam se ne poboljšava uz ove navedene položaje odmah kontaktirajte profesionalno zdravstveno osoblje", istaknuli su, te objavili i položaje koji bi trebali pomoći u ovoj situaciji:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije