Samo rijetki mogu ovo napraviti sa uhom: Možete li vi?

Radiosarajevo.ba
Samo rijetki mogu ovo napraviti sa uhom: Možete li vi?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Koliko je ljudsko tijelo čudesno uvjeravamo se svakog dana, ali za neke stvari koje možemo napraviti sa svojim tijelom sigurni smo da ih može napraviti svako, ali nije tako.

Jedan je tviteraš nedavno podijelio zanimljivu činjenicu koja je iznenadila mnoge, a pokazalo se da samo neki to mogu izvesti, prenosi Index.hr.

"Samo dio ljudske populacije može kontrolirati tensor tympani, mišić koji se nalazi u uhu. Stezanje tog mišića proizvodi vibraciju i zvuk koji ljudi najčešće opisuju kao zvuk sličan grmljavini", napisao je.

Ako se pitate o čemu govori, vjerojatno spadate u one koji to ne mogu. Ako to možete, vjerojatno niste bili svjesni da ste različiti od većine ljudi.

"Čekaj, zar to ne mogu svi? Ja to uspijevam kad jako zgrčim lice i onda čujem taj tutnjajući zvuk", komentirao je jedan korisnik Twittera.

Ovom se pojavom bavilo jedno istraživanje iz 2003. godine gdje se navodi da je tensor tympani najveći mišić u srednjem uhu, te da je mogućnost kontrole tog mišića iznimno rijetka. Zasad nije otkriveno koja je funkcija toga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije